Кламер БГ - Новини: Ананиев: Взети са мерки да няма затруднения за пациентите заради верификацията на лекарствата

Ананиев: Взети са мерки да няма затруднения за пациентите заради верификацията на лекарствата

България

|
Пет, 01 Март 2019г. 12:23ч.
Ананиев: Взети са мерки да няма затруднения за пациентите заради верификацията на лекарствата

Осигурени са условия в първите месеци от работата на новата система за верификация на лекарствата, която цели да предпази пациентите от фалшиви медикаменти, да няма затруднения в обслужването им и затруднен достъп до лекарства. Това увери здравният министър Кирил Ананиев пред депутатите по време на изслушване в парламента в петък.

Верификацията изисква всички опаковки лекарства по лекарско предписание, произведени след 9 февруари 2019 г., да бъдат защитени с уникален двуизмерен матричен код, който се поставя от производителя. Чрез този код на национално и европейско ниво опаковките се проследяват и се гарантира, че достигат до пациента по законната верига от производители, дистрибутори и аптеки.

“Няма да се налагат санкции и глоби на аптеки във връзка с въвеждането на системата за верификацията

на лекарства за период от поне 6 месеца. През това време ще се тества системата и ще се анализират всички казуси и проблеми във връзка с нейното прилагане“, каза Ананиев.

По думите му целта е да не се отказва предоставяне на лекарства и да не се затруднява обслужването на нито един пациент в аптеките.

“Убеден съм, че ще изпълним всички изисквания на Директивата срещу фалшивите лекарства. България трябва да спазва европейското законодателство и чрез въвеждането на системата за верификация ще премахнем риска българските пациенти да ползват фалшиви лекарства”, допълни Ананиев.

Здравният министър съобщи, че в страната функционират 3600 аптеки, като 2400 от тях имат договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), т.е. работят с компютри и специализиран софтуер. От тях вече 2100 аптеки са се свързали със системата за верификация.

“Тези търговци на дребно е необходимо единствено да си закупят четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв. за едно работно място и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата. За да работят останалите 1200 аптеки, най-малкото за да следят складовите си наличности, те също боравят с интернет и компютри, т.е. също трябва да си закупят единствено четец“, коментира Ананиев по повод недоволството на фармацевти, че въвеждането на системата ги натоварва финансово.

“При единичните случаи, при които аптека функционира без интернет и компютър, цената, която трябва да бъде заплатена за въвеждане на системата за верификация, е между 1500 и 2000 лв., като еднократен разход“, коментира Ананиев. Той допълни, че правителството няма как да подпомогне финансово аптеките, тъй като това би се считало за държавна помощ.

Относно броя на аптеките, включили се в протеста на 20 февруари, министърът посочи, че само 38 аптеки, които имат сключен договор с НЗОК, предварително са уведомили районните здравноосигурителни каси, че няма да работят в този ден. Ананиев каза, че е била създадена организация, така че пациентите, които са имали нужда от закупуване на лекарства, които се заплащат изцяло или частично от НЗОК, са ги получили в останалата аптечна мрежа.

Той посочи, че информацията, че аптеките, които са прекратили своята дейност по време на протеста, са над 700, е непроверена и на среща с представители на Националната аптечна камара те са отказали да предоставят списък с точния им брой.

Организаторите на протеста твърдят, че по-голямата част от протестиращите аптеки не работят с НЗОК и затова не са подавали уведомления, че ще спират работа.

mediapool.bg