Кламер БГ - Новини: Американски конгресмен е поискал санкции срещу Гешев, обяви депутат

Американски конгресмен е поискал санкции срещу Гешев, обяви депутат

България

|
Пет, 23 Дек 2022г. 18:36ч.
Американски конгресмен е поискал санкции срещу Гешев, обяви депутат

Американски конгресмен е поискал санкции срещу Гешев, обяви депутат

Американският конгресмен Уорън Дейвидсън е призовал финансовото министерство на САЩ да наложи санкции срещу българския главен прокурор Иван Гешев заради съмнения за корупция и пренебрегването на санкциите по "Магнитски". Това пише в копие от писмо на конгресмена, публикувано от депутата от "Продължаваме промяната" Иван Христанов във Фейсбук.

В постинга си Христанов не поставя под съмнение автентичността на писмото.

"Тези действия (на българската прокуратура) заплашват стабилността и сигурността на съюзниците в НАТО в Европа и целят да подкопаят акта "Магнитски", който се превърна в един от най-ефективните инструменти на американското правителство срещу чужди официални лица и сенчести бизнесмени, замесени в корупционни практики и нарушаване на човешките права", пише Дейвидсън, който е член на финансовата комисия в Камарата на представителите.

"Крещящото пренебрежение на американските санкции от главния прокурор е неприемливо и трябва да бъде адресирано", призовава Дейвидсън в писмото си до финансовия министър на САЩ Джанет Йелън.

"Използването на ръководството на прокуратурата като оръжие в услуга на организираната престъпност и корупцията е сериозна заплаха за стабилността на важен съюзник в НАТО и по общо – на целия регион на Балканите", допълва Дейвидсън.

През март 2021 година двама американски сенатори от комисията по външни работи излязоха със знаково общо изявление, че ширещата се корупция, липсата на медийна свобода и политизацията на съдебната система заплашват отношенията между САЩ и България.

Четири месеца след това финансовото министерство на САЩ наложи санкциите по глобалния закон "Магнитски" срещу Делян Пеевски и Васил Божков. Други петима българи също бяха санкционирани.

Главният прокурор Иван Гешев е казвал, че санкциите по Магннитски са административен и политически инструмент на САЩ, който не поражда задължителен правен ефект в България.

Иван Христанов пише, че в писмото на конгресмена "се прави директна връзка между поведението и действията на Иван Гешев, решения на българския съд, заграбване на бизнеси и покровителство над лица от задкулисието!"

"Това е може би намек за новите "номинации на Магнитски", казва Христанов.

mediapool.bg