Кламер БГ - Новини: "Алфа рисърч" прогнозира, че няма да има предсрочни избори

"Алфа рисърч" прогнозира, че няма да има предсрочни избори

България

|
Вт, 09 Окт 2018г. 12:46ч.
"Алфа рисърч" прогнозира, че няма да има предсрочни избори

Ако не стане нещо изключително, няма да има предсрочни избори. Това прогнозира във вторник социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" пред бТВ.

По думите ѝ лакмус за това, накъде вървят политическите настроения, ще бъдат европейските избори. "Евровотът ще бъде тест и ще бъде превърнат в обществен вот на недоверие или на доверие към управляващата коалиция. Ако тя спечели тези избори, това означава, че ще се върви наесен към местни избори и смятам, че ще изкарат своя мандат", каза Димитрова.

Според нея управляващата коалиция е с леко разклатени позиции. Усещането не е за принципно разбирателство, а за разбирателство от седмица до седмица. Наблюдаваме това през целия летен период, посочи Димитрова.

Единственият министър, който бележи успехи, е спортният Красен Кралев, показва проучването на общественото мнение на "Алфа рисърч". Спрямо предишните месеци той има буквално взрив от одобрение, като основната причина за това са трите световни първенства, които бяха проведени в България, смята Боряна Димитрова.

Томислав Дончев остава с позитивен индекс и запазва мястото си, следват Екатерина Захариева и Лиляна Павлова, сочи още проучването.

Скандалите между лидерите на коалицията "Обединени Патриоти" се отразяват и на личния рейтинг на вицепремиера Красимир Каракачанов и той вече е на пета позиция. В края на класацията са Емил Караниколов и Цецка Цачева.

Всички институции от юни до септември вървят надолу в различни пропорции, каза още Боряна Димитрова.

Когато има конфликт между институциите, никой не печели, допълни тя.

С 2.5% се стопява разликата между ГЕРБ и БСП. Тя се дължи изцяло на отслабените позиции на управляващите, а не на мобилизация на БСП, смята Димитрова.

Това, което се случва в управляващите, не прелива кредит на доверие към опозиционните партии, но създава една чувствителност и раздразнение в обществото и не знаем в следващите месеци тази симбиоза накъде ще тръгне, коментира още Боряна Димитрова.

mediapool.bg