Кламер БГ - Новини: Танева: Заразено пилешко месо не е стигнало до пазара за директна консумация

Танева: Заразено пилешко месо не е стигнало до пазара за директна консумация

България

|
Пет, 06 Дек 2019г. 16:25ч.
Танева: Заразено пилешко месо не е стигнало до пазара за директна консумация

Нито един килограм от заразеното пилешко месо не е стигнало до пазара за директна консумация. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева пред журналисти в парламента, предаде БТА.

Общо в страната са внесени 544 тона пилешко месо от производителя от Полша. От тях 109 тона заразено месо е конфискувано. Останалите количества или са изтъргувани към други пазари, или са преработени термично. В този смисъл риск за здравето на хората не е съществувал, каза Танева.

Д-р Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители" каза БНТ, че откритите 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е купено от 10 български фирми. Той предположи, че по-голямата част от него вече е изконсумирана.

Д-р Иванов каза още, че през изминалата седмица само в София има 8 доказани случая на болни от салмонелоза. Това е доста над обичайния брой, особено за този сезон, твърди той.

Специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров каза, че няма опасност от месото, защото салмонела се среща често, дори без нашето знание.

"Хубавото е, че инфектиращата доза при салмонелите е доста висока - т.е трябва да се погълне голямо количество от бактериите, за да се заразим. Освен това са термолабилни", обясни доц. Мангъров пред бТВ.

Специалистите съветват да се яде много добре термично обработено месо и да не остава сурово във вътрешността си. Тогава рисковете за заразяване са минимални. По принцип заразеното месо е най-опасно е за децата. Симтпомите са диария и повръщане, разясни доц.Мангъров.

Получени са общо 17 сигнала по системата за уведомяване на Европейската комисия за наличие в мрежата на пилешко месо - охладено, с произход Полша, и тези нотификации засягат няколко страни, където полският производител е продал своята стока, каза Десислава Танева.

Първият сигнал е пристигал в края на март. Това, което е направила Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) след получаване на всеки от сигналите, е проверка по хранителната верига за наличност на птиче месо с произход Полша и около 109 тона от установени наличности по всички тези нотификации за иззети, каза Танева.

По думите й след 29 октомври 2019 г. са пристигнали десет от нотификациите, т.е. има интензитет.

От тези 17 сигнала 15 засягат един и същ полски производител.

Продукт на този полски производител е продаден поне в още седем европейски страни, освен в България.

Този продукт е за последваща обработка, поради което БАБХ няма задължението да уведомява потребителя, обясни Танева.

Тя посочи, че, за съжаление, по европейски регламент, Министерството на земеделието храните и горите не може да изнесе информация нито за името на производителя, нито за имената на българските оператори, които са закупили тази стока.

От няколко дни, след последния сигнал, се правят проверки на всяка партида на този полски производител, която влиза за продажба в България, каза земеделският министър. Тя обясни, че страната ни няма правомощия да забрани на този производител да внася стоката си в България. Това може да го направи полския контролен орган, каза Танева.

Според "Активни потребители" основният проблем е, че системата за предупреждение у нас не сработва, защото контролният орган у нас – БАБХ няма нито един открит случай на салмонела. За да може да регистрира такъв БАБХ трябва да изпълнява мониторингова програма с лабораторни тестове, каза д-р Сергей Иванов от "Активни потребители".

БАБХ не изпълнява такава програма, защото има хроничен недостиг на консумативи. Това беше една от причините част от служителите й да излязат на протест преди дни. Основното им искане е за по-високи заплати.

mediapool.bg