Кламер БГ - Новини: Адвокатът на собственика на "ТАД Груп": Прокуратурата манипулира обществото

Адвокатът на собственика на "ТАД Груп": Прокуратурата манипулира обществото

България

|
Пет, 02 Авг 2019г. 12:57ч.
Адвокатът на собственика на "ТАД Груп": Прокуратурата манипулира обществото

Прокуратурата иска да манипулира общественото мнение като изнася публично доказателства по делото, коментира в петък Ина Лулчева пред бТВ. Тя е адвокат на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров, който е обвинен като подбудител на хакера Кристиян Бойков за пробива на личните данни от Националната агенция по приходите.

"Безпрецедентно е писмото и информацията, която е изпратена до медиите, защото е посочено, че те се предоставят във връзка с протеста на Апелативна прокуратура по повод мярката за неотклонение (на Иван Тодоров)", коментира адв. Лулчева.

Според нея прокуратурата е трябвало да представи доказателствата в съда. Това, че те са стигнали до медиите, означава, че прокуратурата иска да въздейства като създава негативно обществено мнение за обвиняемите по делото, коментира защитникът.

Според нея властите нарушават европейските стандарти за презумпцията за невиновност.

"Има директива във връзка с прилагането на презумпцията за невиновност, която не допуска разпространяване на материали, водени по досъдебното производство", каза Лулчева. Тя цитира Директивата на ЕС от 2016 г. за презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство.

"Презумпцията за невиновност би била нарушена, ако в публични изявления на публични органи или съдебни решения, различни от решенията относно вината, заподозреният или обвиняемият бъде представен като виновен, докато вината му не бъде установена в съответствие със закона. Такива изявления и съдебни решения не следва да създават впечатлението, че това лице е виновно", припомни Лулчева.

Преди ден прокуратурата публикува 13 страници с доказателства, събрани срещу Кристиян Бойков във връзка с разследването на хакерската атака срещу НАП. Държавното обвинение предприе този ход, ставайки за смях в сряда с разкритията за клатенето на политическата система чрез пръскачките пред парламента.

С разпространяването на информацията прокуратурата се опитва да върне сериозния тон по делото, но и да покаже колко сериозни доказателства има по делото "ТАД Груп". В крайна сметка пак бяха допуснати изключително тежки гафове. Част от доказателствата даваха свободен достъп до незащитена база данни с лични данни на 2093 прокурори и следователи.

Отделно бяха публикувани ЕГН-тата на Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски.

Адвокатът Ина Лулчева казва, че публикуваните доказателства по никакъв начин не доказват вината на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров и търговския директор Георги Янков. Тя обясни, че "е възможно (основният обвиняем) Кристиян Бойков да информира Георги Янков за разпространение на дадена информация, но не и самият Янков да подбужда такова разпространение".

mediapool.bg