Кламер БГ - Новини: Адвокатурата: Ще произвеждаме затворници след почти всяка тежка катастрофа

Адвокатурата: Ще произвеждаме затворници след почти всяка тежка катастрофа

България

|
Пет, 22 Май 2020г. 15:47ч.
Адвокатурата: Ще произвеждаме затворници след почти всяка тежка катастрофа

Ако наказанията за престъпленията на пътя бъдат завишени, както се предлага, съдилищата ще бъдат принудени да постановяват само ефективни присъди, дори и при минимална вина на шофьора. Това се казва в позицията на Висшият адвокатски съвет (ВАдС) по повод проекта за промяна на Наказателния кодекс, предложен от ГЕРБ.

Партията предлага премахване на условното наказание за шофьор, който е причинил смърт на пътя и е карал пиян или дрогиран, нямал е книжка или е избягал от местопроизшествието.

Наказанието при тези случаи да е от 5 до 15 г. затвор, предлага ГЕРБ. Това предложение важи за причиняване на смърт на пешеходна пътека, както и ако жертвите при катастрофата са повече от една.

Наказанието в другите тежки случаи при смърт на пътя се увеличава до 12 години затвор. Долната граница е 4 години, което също изключва условното наказание.

ГЕРБ предлага наказания от 1 до 5 години за шофиране с алкохол в кръвта над 1.2 промила, както и при положителен тест за наркотици.

Адвокатският съвет напомня, че с предложените промени би станало невъзможно налагането на условни присъди при смърт на пътя, дори и при минимална вина на водача. Такъв казус би възникнал при доказано съпричиняване на катастрофата от страна и на пострадалия. Съдът ще бъде лишен от възможност да преценява какво наказание да наложи, предвид деянието, подбудите, смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства.

"На практика съдът ще бъде принуден да постановява само ефективни присъди лишаване от свобода", се казва в позицията на адвокатурата, цитирана от lex.bg

Адвокатите подчертават, че е недопустимо наказанията за причинена смърт на пътя по непредпазливост, независимо дали шофьорът е бил пиян, или дрогиран, да бъдат приравнявани до санкциите за тежки умишлени престъпления, включително и за умишлено причиняване на смърт в катастрофа.

Те напомнят тежкото положение, в което се намират затворите в България, включително и ограничения им капацитет. Dепутатите от ГЕРБ мотивират предложенията си с това, че минималните присъди често се заменя с пробация, което не води до желания ефект.

Само преди десет дни главният прокурор Иван Гешев предлжи на депутатите и премиера Бойко Борисов драстично увеличение на наказанията за пияни и дрогирани шофьори.

Гешев иска те да се наказват с 15 или 20 години и дори с доживотен затвор при умишлено причиняване на смърт при катастрофа. Шефът на държавното обвинение предложи и конфискация на автомобилите, участвали в катастрофата, независимо чия собственост са те.

Конкретният повод за предложенията на Гешев е катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Колата му бе пометена на столичния булевард "Черни връх" от джип, управляван от млад мъж, за когото прокуратурата твърди, че е бил дрогиран.

Законопроектът на ГЕРБ беше внесен около половин месец преди Иван Гешев да сподели идеите си.

mediapool.bg