Кламер БГ - Новини: Адвокатите ще докладват на ДАНС, ако знаят за пране на пари

Адвокатите ще докладват на ДАНС, ако знаят за пране на пари

България

|
Ср, 24 Апр 2019г. 09:59ч.
Адвокатите ще докладват на ДАНС, ако знаят за пране на пари

Адвокатите няма да докладват на Държавна агенция „Национална сигурност“ за клиентите си, освен ако не знаят със сигурност, че те търсят от тях съвет как да изперат пари или да финансират тероризъм. Това предвиждат промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), които днес бяха внесени от депутати от ГЕРБ, цитирани от lex.bg.

Сега действащият закон предизвика протести в адвокатската гилдия, защото ги превръщаше в доносници на службите. Той задължава адвокатите да докладват задължително на службите при всяко съмнение за пране на пари от техните клиенти. Гилдията обяви закона за противоконституционен, защото адвокатската тайна е защитена от основния закон.

В промените на закона е записано, че адвокатите имат задължение сами да правят преценка дали информацията, която имат за пране на пари, трябва да бъде докладвана на службите.

Управляващите твърдят, че законът ще създаде ефективни мерки за защита на правата на адвокатите и тяхната дейност.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) коментира, че “декларация за действителен собственик ще подават онези фирми, чиито собственици са регистрирани чуждестранни лица и техните действителни собственици физически лица по никакъв начин не са вписани в нашия регистър“.

mediapool.bg