Кламер БГ - Новини: Адвокати питат отговаря ли Гешев на изискванията за главен прокурор

Адвокати питат отговаря ли Гешев на изискванията за главен прокурор

България

|
Ср, 24 Юли 2019г. 15:02ч.
Адвокати питат отговаря ли Гешев на изискванията за главен прокурор

Единственият кандидат за следващ главен прокурор Иван Гешев успя да обедини срещу себе си адвокати, неправителствени организации и политическа опозиция. Във вторник той даде интервю за БНТ, в което заяви, че не е привърженик на разделението на властите на "десните екстремисти" и че според него тази независимост един от друг е само едната страна на монетата, а другата е взаимодействието между трите власти.

Това изказване доведе до отворено писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), който ще гласува кандидатурата на Гешев, подписано от десетима адвокати, сред които Емилия Недева, Александър Кашъмов и Михаил Екимджиев. В него те призовават съвета да оцени тезите на Гешев с "професионалните и етични критерии за заеманата от него длъжност". Освен това адвокатите обясняват принципни постановки - разделението на властите, както и ролята на защитника в наказателния процес, след като Гешев обясни, че адвокатът работи за пари.

"Разделението на властите е върховно достижение на демократичните общества и върху този принцип се изгражда съвременната правова държава. Отричането на разделението на властите е противоконституционно и поставя под съмнение личната безпристрастност и професионалния интегритет на магистрата, който го прави.

Защитникът в наказателния процес има изключителна мисия- да брани невинния до доказване на противното гражданин пред всяка власт, пред следствието, прокуратурата и съда. Не по-малко значима е ролята на повереника на пострадалите от престъпления лица. Дейността на адвоката се подчинява на високи етични изисквания, които налагат съобразяване с Конституцията, законите и морала. Той не е слуга на клиентите си, а борец за правото. Точно затова адвокатът, както всеки български гражданин, има интерес от работеща според законите на страната независима прокуратура.

Конституционната роля на адвоката и значимостта на упражняваната от него професия са мотивирали законодателя да го постави наравно със съдията по уважение. Пред всички органи на съдебната власт и пред другите институции, на адвоката се дължи уважение и съдействие като на съдия, не като на прокурор. Прокурорът и защитникът са отделни страни в наказателния процес и никой от тях няма изначален монопол върху истината, но всеки съдейства за нейното разкриване. Омаловажаването на ролята на адвоката като защитник обезсмисля справедливостта на наказателното производство и е удар по авторитета на правосъдието.

Несъвместимо с принципите на правовата държава и презумпцията за невиновност е обсъждането на неприключили наказателни производства с изразни средства, които убеждават публиката във виновността на лица, които все още не са осъдени. Това делегитимира правосъдието в очите на обществото . Всеки, който нарушава грубо правото на обвиняемите да се считат невинни до доказване на противното, дори да понесе дисциплинарно наказание, трябва е наясно и с личната морална отговорност за присъдените от българските съдилища и от Европейския съд по правата на човека обезщетения, които гражданите плащат за неговите грешки.

Намираме, че е в интерес на българската държава най-висшите по длъжност прокурори, да се въздържат от внушения, които игнорират конституционните принципи, принизяват ролята на адвоката или поставят под съмнение разделението на властите. Прокурорите трябва да бъдат истински гаранти за върховенството на закона, независими от конюнктура, политически и корпоративни влияния. В противен случай не са в състояние да отговорят на професионалните и етични стандарти за магистрати", се казва в писмото.

Отворено писмо бе изпратено до ВСС и от сдружението "Правосъдие за всеки". Оттам посочват, че Гешев има навика да произнася присъди в публичните си прояви и да нарича престъпници хора, които не са осъдени. От организацията настояват кандидатурата на Гешев да бъде оттеглена.

От "Демократична България" поискаха ВСС да образува дисциплинарно производство срещу Гешев, заяви пред БНТ лидерът на "Да, България" Христо Иванов. Причината е опитът на зам.-главния прокурор да ги свърже с хакерската атака срещу НАП. Във вторник Гешев посочи, че от опозиционната коалиция реагирали много бързо след теча на данни и това направило силно впечатление.

"Г-н Гешев направи силно внушение за това, че по някакъв начин "Демократична България" стои зад пробива в сигурността на НАП, което е изключително проблематично само по себе си като внушение. Защото ние сме политическата сила, която най-много настоява за това в България да има реална киберсигурност. Още по времето на срива на Търговския регистър миналата години ние излязохме със списък от мерки, които, ако бяха чути тогава, нямаше да има пробив в сигурността на НАП. Когато го казва зам.- главен прокурор и кандидат за главен прокурор, това вече трябва да бъде аларма за всеки от нас, защото това е изключително овластено лице", заяви Иванов.

Срещу кандидатурата на Гешев се организира протест от опозицията в четвъртък. Тогава ще е препоследното заседание на ВСС, на което могат да се правят номинации за главен прокурор.

mediapool.bg