Кламер БГ - Новини: Агроминистърът: "Освободената" шефка на "Напоителни системи" блокира заплатите на 1660 човека (Обновена)

Агроминистърът: "Освободената" шефка на "Напоителни системи" блокира заплатите на 1660 човека (Обновена)

България

|
Пет, 25 Юни 2021г. 19:00ч.
Агроминистърът: "Освободената" шефка на "Напоителни системи" блокира заплатите на 1660 човека (Обновена)

Агроминистърът:

"Освободената" шефка на Напоителни системи Снежина Динева е блокирала заплатите на цялото дружество - 1660 човека и изплащането на ДДС, което дружеството дължи към бюджета. Наред с това Динева е взела заем от 3 млн. лв. от централното горско предприятие и го е изплатила с прехвърлянето на имоти - 3 язовира, 1 ВЕЦ и две почивни станции. Всички тези потенциални нередности обяви на извънреден брифинг в петък министърът на земеделието проф. Христо Бозуков.

По-късно пред Mediapool Снежина Динева отговори на обвиненията с контраобвинения. По думите й "единственият виновник" за създалата се ситуация е министърът на земеделието Христо Бозуков. "В момента дружеството е изцяло блокирано вследствие на незаконосъобразните действия на министъра, свързани с освобождаването на УС, в който аз бях, и назначававе на нов, който съдът отказва да впише", каза Динева. Тя добави, че ще съди Бозуков за клевета.

Ситуацията в държавната фирма е подобна на тази на "Автомагистрали" - има ново ръководство, което обаче съдът отказва да впише. Мотивът е, че старото ръководство бе преизбрано със законен конкурс, организиран на изпроводяк от кабинета "Борисов 3". В същото време обаче старият шеф Снежина Динева е освободена от поста със заповед на Бозуков от 10 юни.

Бозуков: Динева заръча да не се превеждайте пари към централата; Динева: Новоназнеченият шеф поиска НАП да запорира сметките

Блокирането на заплатите и разплащанията в дружеството е направено с указание на Динева към териториалните клонове на държавната фирма, разказа още Христо Бозуков.

"Колеги, моля никой да не превежда никакви пари към централата", пишело в указанието на Динева. Наред с това на 14 и 15 юни клоновете на фирмата в Пловдив и Пазарджик са направили превод на 1.5 млн. лв. директно към клона в Дупница, вместо към централата както изискват вътрешните правила.

"Тези 1.5 млн. лв. са били средствата за заплати и осигуровки на служителите за този месец и за плащане на ДДС. Те е трябвало да постъпят в централата. Направените плащания към клон Струма-Места в Дупница не са били наложителни и е можело да се изплатят до 90 дни от извършването им", каза още Бозуков.

"Осъзнавайки уязвимостта си, един от управителите на дружеството на 16 юни праща сигнал до главния прокурор и до министъра, че неизвестно лице, представило се като председател на Съвета на директорите на "Напоителни системи" е направило разпорежданията", каза още Бозуков.

Снежина Динева обаче контрира, че в момента няма законно лице, което да разплаща заплати. "Питам, ако бяха превели всички клонове на фирмата парите в Централно управление кой щеше да нареди плащането на заплати и с кой спесимен, защото новият изп.-директор не е вписан от съда, а аз съм вече освободена със заповед на министъра", посочи тя. Динева твърди, че щатът на дружеството не е 1660, а е 1800 служители.

Заем, платен в язовири и почивни станции

Сред най-любопитните твърдения на министър Христо Бозуков е, че Снежина Динева е взела за дейността на дружеството заем от 3 млн. лв., който е върнала с прехвърлянето на имоти на компанията към горското предприятие. Прехвърлени били 3 язовира, 1 ВЕЦ и 2 почивни станции. От думите на Бозуков стана ясно, че прехвърлянето на имотите е станало по време на министрите на ГЕРБ - Румен Порожанов и Десислава Танева, които написали срещу трансферите - "не възразявам", като финалните решения са взимани на заседание на Министерски съвет. Снежина Динева обаче твърди, че заемът е за 7 млн. лв. и е отпуснат е през 2013 г.

"От тогава горските предприятия ни даваха отсрочка всяка година за връщане на задължението. Но тази година казаха, че искат да им се възстановят парите. Ние нямахме финансови средства. Приложена е процедурата дълг срещу собственост и това е решение на МС", каза още Динева.

От думите на Христо Бозуков стана още ясно, че дружеството към момента има несъбрани вземания в размер на 6. 659 млн. лв. "Това са вземания от клоновете, които по неизвестни причини не са направени и не са търсени".

Новоизбраният, но невписан от съда, шеф на "Напоителни системи" Димо Чопков заяви пред журналистите, че ще направи всичко възможно да изплати заплатите в края на месеца, но не можа да посочи как точно юридически ще стане това след като не е вписан като шеф.

Грешка и поука

В първия си мандат като служебен министър на земеделието в кабинета Герджиков Бозуков назначи Снежина Динева за шеф на "Напоителни системи". Последва медиен скандал, след като се разбра, че Динева е имала кариера на поп-фолк певица във водеща поп-фолк компания, а творческият й псевдоним е бил Нена. В петък Бозуков определи назначението й като грешка.

"Аз съм човек, който не се срамува да си признава грешките. Една от моите грешки е назначаването на Снежина Динева за изпълнителен директор на "Напоителни системи" при първото ми пребиваване като служебен министър в министерството", каза той. "Човешко е да се греши, но поне си вадя поуки", добави още министърът.

Още преди седмици Бозуков изкара данни, че Динева е ремонтирала кола на майка си срещу 2800 лева от касата на фирмата и в същото време не полагала грижа същата тази фирма да си прибере вземания за 4 млн. лв. Бозуков посочи, че срещу Динева се водело разследване от прокуратурата, което може да стигне и до обвинителен акт.

Пред Mediapool Снежина Динева потвърди тогава за ремонта на колата на майка си с държавни пари, но оправда това с факта, че 2017 г. насам ползвала служебно този автомобил за командировки. Тя твърди, че няма информация срещу нея да има дела или разследване и отрече "Напоителни системи" да има несъбрани вземания от 4 млн. лв.

Снежина Динева уточни още, че ползва автомобила на майка си BMW 5 като служебен. "Колите на дружеството са 60 -годишни, повечето от тях не са в движение, използването на частни коли от роднини ни излиза по-евтино отколкото да наемем коли", обясни тогава Динева.

В петък Снежина Динева каза още, че ще съди проф. Христо Бозуков за клевета. Така тя определя твърдение на министъра, че се водело разследване от прокуратурата срещу нея, което можело да стигне и до обвинителен акт. Пред Mediapool Динева посочи, че вече е извадила справка от Национална следствена служба, в която пишело, че срещу нея няма досъдебни и съдебни производства.

mediapool.bg