Кламер БГ - Новини: Агонията на болницата във Видин продължава въпреки опитите за спасяването й

Агонията на болницата във Видин продължава въпреки опитите за спасяването й

България

|
Пон, 19 Авг 2019г. 14:18ч.
Агонията на болницата във Видин продължава въпреки опитите за спасяването й

Болницата във Видин продължава да остава без кадри, което поставя под въпрос бъдещото й функциониране. В неделя отделението по неврология е останало без лекари-специалисти, които са напуснали след едномесечно предизвестие заради ниските заплати в лечебното заведение. След около месец болницата ще остане и без медицински сестри, които също са заявили желание да напуснат в края на септември. Заплатата на лекар- началник на отделение е 1280 лева, а на медицинските сестри – 580 лева.

“В момента има двама лекари. Единият работи нощна, а другият дневна смяна. Те обаче не са специалисти. Тоест,

могат да лекуват, но не и да изписват пациенти. Ако го изпишем, лечението му ще остане за сметка на болницата и НЗОК няма да го плати”, каза старшата сестра на отделението Даниела Милова пред Нова телевизия.

Тя обясни, че в това отделение се приемат хора с инсулт, за които транспортът до другата най-близка болница може да е фатален.

МЗ успя да закърпи положението с преназначаване на лекар

По-късно от здравното министерство казаха, че няма опасност отделението да затвори, защото лекари сцепиалисти са осигурени.

"Не само че отделението няма да бъде закривано, а напротив - предприети са всички необходими мерки за стабилизирането и функционирането му в съответствие с медицинските стандарти в областта. Като резултат, след изтичането на предизвестията на двамата невролози, към днешна дата на длъжността "началник на отделение" по неврология вече е преназначен лекар, работещ в лечебното заведение, който лекар притежава специалност "Неврология". До дни се очаква да бъде сключен трудов договор с още един невролог.Това означава, че и в момента пациентите на Видин и областта, при които е констатирана необходимост от прием в неврологично отделение, могат да бъдат хоспитализирани и лекувани", обясниха от министерството.

Командироване на специалисти

Текучеството на кадри обаче поставя пред сериозно изпитание бъдещото функциониране на болницата въпреки обещанието на здравния министър от юли, че “няма да затвори“ нито една от трите болници в Северозападна България и решението на общината да подпомогне финансово лечебното заведение.

Заради недостига на кадри Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до директори на други болници, с което иска съдействие за командироване на медицински специалисти в болницата във Видин след 28 септември. В гилдията обаче са скептични, че тази мярка ще доведе до резултат, тъй като повечето болници изпитват кадрови трудности и едва ли биха се лишили от специалисти, които пък от своя страна не могат да бъдат командировани без тяхното съгласие.

Първоначално здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще преструктурира болниците в Северозападна България, като запази само добре работещите отделения във Видин, Враца и Монтана, защото в противен случай те ще изпаднат в тежко финансово и икономическо състояние .

Заради напрежение и протести само за седмица той се отметна от идеята си и обеща да укрепва и трите болници като се потърси кредит за болницата във Враца, персонал за болницата във Видин и се направят структурни промени в болницата в Монтана.

Кадровата криза във видинската болница обаче продължава и въпреки обещаната от общината подкрепа за увеличение на възнагражденията. Местният общински съвет гласува през юли създаването на специален фонд, от който да се дофинансират заплатите на медицинските специалисти. За целта беше решено да се заделят 250 хил. лева годишно. За да влезе в сила решението обаче е нужна промяна в общинска наредба, което може да го забави.

Мажоритарен собственик на лечебното заведение е държавата, а общините от областта също имат дялово участие.

mediapool.bg