Кламер БГ - Новини: АЕЖ иска Борисов да не толерира арогантно отношение към журналисти

АЕЖ иска Борисов да не толерира арогантно отношение към журналисти

България

|
Пон, 18 Ноем 2019г. 08:43ч.
АЕЖ иска Борисов да не толерира арогантно отношение към журналисти

Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ-България) призова Бойко Борисов да поеме ангажимент, че натискът върху свободата на словото ще бъде преустановен и няма да толерира арогантно отношение към журналисти от страна на членове на кабинета му или партийни функционери на ГЕРБ, съобщиха от асоциацията.

В позицията на организацията се посочват няколко примера за натиск върху журналисти. Един от тях е реакция на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос на журналист от Българска свободна телевизия за новите правила за изплащане на болничните, която от aсоциацията квалифицират като заплаха и настояват за извинение от министъра.

Друг случай, описан в декларацията, е натискът върху варненска журналистка от телевизия "Черно море", след като е подложена на унижение заради въпроси, които е задала на кмета на Варна Иван Портних.

"Всички тези сюжети от последните дни говорят за политико-олигархичния модел, който сериозно застрашава свободата на словото в България", се посочва в позицията на Асоциацията на европейските журналисти.

mediapool.bg