Кламер БГ - Новини: MO търси доброволни войници по радиото

MO търси доброволни войници по радиото

България

|
Вт, 09 Окт 2018г. 13:16ч.
MO търси доброволни войници по радиото

Въпреки че законът за доброволната военна служба все още не е представен дори за обществено обсъждане, Министерството на отбраната (МО) вече готви мащабна рекламна кампания за набиране на първите доброволни войници. То е обявило обществена поръчка за близо 70 хиляди лева без ДДС, срещу които желаещите трябва да разяснят идеята на военния министър Красимир Каракачанов.

Първоначално партията му ВМРО обещаваше връщането на задължителната казарма, но след като ГЕРБ не го възприе като приоритет, Каракачанов се задоволи с доброволна служба.

Законът, който трябва да я регламентира, обаче все още не е представен публично и не са известни конкретните предложения на екипа около Каракачанов, който наскоро сподели, че мечтата му е да се върне наборната служба.

МО обаче вече търси кой да се заеме с рекламата. Желаещите трябва да проведат информационни дни в 20 училища с ученици от 10 до 12 клас и също толкова информационни дни във военните клубове. Трябва да организират кръгли маси с представители на местната власт, медии, НПО и други в 20 общини.

Изпълнителят на поръчката ще трябва да направи и рекламни банери, които да пусне в минимум три "рейтингови информационни сайта" и аудио спот, който да бъде излъчен от една национална и шест регионални радиостанции.

Желаещите да вземат поръчката трябва да са изпълнили поне една подобна кампания през последните три години.

Обикновено МО рекламира военната професия само по ведомствената телевизия ВТК, но за лансирането на новата все още неясна инициатива на политическото ръководство е избран по-мащабен подход.

Някои въпроси около доброволната казарма

Каракачанов представя идеята си като "оръжие" срещу кадровия колапс, в който все повече затъва българската армия.

Дори според официални данни над 5000 длъжности за войници в момента са незаети, а по-конкурсите на МО не се явяват достатъчно кандидати, въпреки че военните намалиха изискванията си.

Екипът на Каракачанов разчита част от привлечените доброволци да продължат и като професионални войници.

В същото време обаче неговата идея има и много минуси. Тя одначава сериозни финансови ресурси да бъдат инвестирани в хора, които няма да продължат да служат в армията.

Това че ще станат повече хората, които ще се водят на резерв, пък няма да облекчи поделенията.

Тези средства биха могли да се насочат към увеличаване на заплатите на професионалните войници, които са основният проблем за липсата на сериозен интерес към професията.

Какво се знае около идеята за доброволната казарма?

Засега е известно, че министърът планира да се въведе 6-9 месеца доброволна казарма в зависимост от специалността.

Преминалите тази служба ще влизат след това в резерва, а част от тях може да постъпят и на реална служба.

Преминалите през подобна служба може да се ползват и с преференции при постъпване на работа в сектора на сигурността.

Доброволците ще получават една минимална заплата месечно възнаграждение.

Засега се предвижда да бъдат открити най-малко два центъра – в Плевен и Сливен, в които те да бъдат обучавани. Обмислят се и още регионални центрове.

Към момента МО не е готово с финансовите разчети, но Каракачанов обясни: "Колкото и да струва, сигурността няма цена, но няма да е толкова скъпо, колкото се опитват да ни обясняват някои велики специалисти".

Лошите спомени от наборната казарма

Предвид лошите спомнени от края на наборната казарма, МО ще трябва да опровергае скептиците, които се съмняват в ресурсите му да организира доброволците.

Наборната казарма бе отменена през 2008 година, като в последните години на съществуването си тя се бе превърнала в истинска агония както за войниците, така и за Министерството на отбраната.

МО нямаше възможност да осигури навременното влизане на всички подлежащи на военна служба. Това доведе до абсурдната ситуация да се търсят връзки за влизане, а не за скатаване от казармата, тъй като определени държавни позиции в сектора за сигурност изискваха отбиване на военната служба.

"Късметлиите" да се доредят до служба пък не получаваха качествена военна подготовка заради липсата на средства за муниции, военна техника и др. За сметка на това прекарваха по-голямата част от службата си в даването на наряди, основно по опазването огромното армейско имущество, останало от времето на соца.

Така наборните войници излизаха от казармата без базови умения и с усещането, че са изгубили няколко месеца от живота си.

mediapool.bg