Кламер БГ - Новини: Eвакуираха 20 български ученици от Италия

Eвакуираха 20 български ученици от Италия

България

|
Четв, 27 Фев 2020г. 13:12ч.
Eвакуираха 20 български ученици от Италия

Двайсетина български деца и четирима техни преподаватели бяха транспортирани от малко градче до Милано, с правителствения самолет "Еърбъс" по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Дацата са от Каварна и заедно със свои преподаватели са били в Италия по програма "Еразъм+".

Самолетът кацна на летището във Варна около 03:00 ч. българско време, а групата бе придружавана от полк. доц. Димо Димов, началник на Катедра "Медицина на бедствените ситуации" към ВМА.

По време на полета нито един от пътниците не е проявил болестна симптоматика. При направените прегледи след пристигане на българска земя също не са констатирани проблеми – и децата, и преподавателите им са в добро здравословно състояние. На всички са дадени допълнителни указания и е препоръчано да си останат вкъщи, докато премине карантинният период от 14 дни.

"Направена беше много строга организация - със съдействието на МВнР и на службите в Милано. По време на транспортирането групата бе придружена лично от секретаря на оперативния щаб полк. доц. Димо Димов, който е и началник на Катедра "Медицина на бедствените ситуации" на ВМА. Той оборудва пилотите и целия личен състав на екипажа с необходимите предпазни средства, децата също бяха оборудвани със маски. Доц. Димов извърши първият скрининг, в рамките на който не беше отчетена болестна симптоматика при никой от групата. След като самолетът кацна във Варна, беше извършен повторен скрининг от съответните здравни власти. Създадена бе организация от болница "Св. Марина", ако се наложи, да бъдат хоспитализирани. До там не се стигна, защото те са здрави. Всички получиха много строги инструкции как да спазват 14-днвната карантина", съобщи в сряда началникът на щаба срещу разпространението на коронавируса ген. проф. Венцислав Мутафчийски.

Учениците, поставени под карантина, ще бъдат обучавани дистанционно, за да не загубят много от учебния материал, съобщи началникът на Регионалния инспекторат на образованието Жоро Тошков.

По думите му преподавателите в професионалната земеделска гимназия "Климент Тимирязев" ще поддържат във форма учениците като им поставят задачи през интернет, докато тече превантивната мярка срещу опасността от коронавирус.

Родителите буквално "разграбиха" децата при пристигането им тази сутрин в Каварна, каза началникът на инспектора, който е бил сред посрещачите на летище "Варна", а после е съпроводил автобуса с учениците до родния им град. Тошков допълни, че в Каварна няма паника, в групата не са констатирани здравословни проблеми и децата постоянно са поддържали телефонна връзка със семействата си.

mediapool.bg