Кламер БГ - Новини: Реално заразените с коронавирус у нас са над 50 хил. души

Реално заразените с коронавирус у нас са над 50 хил. души

България

|
Пет, 02 Окт 2020г. 13:31ч.
Реално заразените с коронавирус у нас са над 50 хил. души

Над 50 хил. души вероятно са реално заразените с коронавирус у нас. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия. Според него не само в България, а и в други страни, се е потвърдило, че здравните власти "хващат" с изследвания само два от всеки седем случая. Т.е. статистиката на база направени тестове не е реална, а заразените са много повече.

До момента у нас са установени малко под 22 хил. случая, като през последните няколко дни се правят около 5 хил. теста. При тях се откриват под 300 заразени. За последното денонощие броят на новите случаи е 263.

Според Кунчев в момента всеки 10 болни заразяват 11 други. На въпрос означавали това, че 50 хил. болни заразяват други 60 хил. той заяви: "Точно така".

Много е, но не е достатъчно

"Точно така, само че оттук не следва автоматично – той се разпространява бързо, всички ще се срещнат с него, ще имаме колективен имунитет и ще спре разпространението. Да, така става при повечето заразни заболявания, тая теория е вярна. Само че не знаем кога това ще стане. По наши наблюдения, когато правим някакви изследвания случайно, не на болни, не на контактни, излизат 5-6% положителните. Да чакаме те да стигнат 75-80%, когато вече има колективен имунитет, това няма да стане и следващата година", заяви Кунчев.

Той даде да се разбере, че се надява ваксина да има скоро и с нея да се реши проблемът. В противен случай трябвало да се чака, а не е ясно докога и здравните системи, и обществата ще издържат на извънредно положение.

"Много е, но не е достатъчно като темп, за да се стигне до колективен имунитет, който да спре епидемията за България. И това ще стане, ако продължим още две-три години, но нямаме време да чакаме. Хората, да не говоря за здравната система, са уморени от мерки и ограничения и все по-трудно ги приемат и то е разбираемо. Така че дай, Боже, да дойде ваксината, дай, Боже да е ефективна, за да сложим край на тая драма", каза Кунчев.

Няма да затваряме

Лек спад при новите случаи на коронавирус е регистриран през последните 24-часа, сочат данните от специализирания сайт coronavirus.bg. Статистиката сочи, че положителните проби за последното деноношие са 263 при 286 ден по-рано. Има обаче леко намаление и при направените тестове – 4843 през последните 24 часа при 4934, отчетени в четвъртък.

Положителните случаи в България вече са почти 22 хил., като активните са 5477. 857 души са в болница, а 47 от тях – в интензивни отделения. За изминалите 24 часа са починали 7 души. Излекувани са 153.

Най-много нови случаи има в София – 54. На второ място е Варна с 32 положителни проби. В Благоевград са установени 24 нови случая, в Пловдив – 22, 19 в Стара Загора, 18 в Бургас и 13 в Кърджали.

Останалите области регистрират 10 или по-малко положителни проби – Търговище (10), Добрич и Монтана (8), Пазарджик (7), Ямбол и София-област (6), Враца, Ловеч и Сливен (5), Шумен (4), Смолян и Силистра (3), Перник и Габрово (2), Велико Търново, Разград и Русе (1). Няма нови случаи в Хасково и Плевен.

Към момента България е на 8-о място по смъртност и на 25-о място по заболеваемост от коронавирус в Европа. Само една пета от всички носители на заразата у нас имат някакви симптоми, като от тях едва 5 на сто стигат до лечение в болница. Най-голямото предизвикателство остава недостигът на медицински персонал, но здравната ни система е стабилна, отчете в четвъртък здравният министър Костадин Ангелов.

Обстановката е динамична, каза Кунчев. Той отчете, че през последните две седмици случаите на коронавирус са се увеличили с над 50%, но все пак остават под 300 на ден, което поставя страната във втората половина на класациите в ЕС.

Няма да има блокиране на цели населени места, а ще се действа регионално в зависимост от ситуацията, каза още Кунчев.

"Ние и в момента имаме такива и вземаме мерки. Последният случай е от село Зайчар. Не сме затваряли самото село, но затворихме заведения, където могат да се осъществят тесни връзки. Оставихме само хранителните магазини", обясни той.

mediapool.bg