Кламер БГ - Новини: 24-годишна българка проектира най-големия детски център в света в Италия

24-годишна българка проектира най-големия детски център в света в Италия

България

|
Пет, 10 Май 2019г. 11:20ч.
24-годишна българка проектира най-големия детски център в света в Италия

Симона Хаджиева, която преди дни се дипломира от Университета по архитектура, строителство и геодезия, спечели конкурс в Италия за проектирането на най-големия детски център в света, съобщи смолянският сайт „Пламък“.

24-годишната българка щедаде нов живот на бившата фабрика за керамика на брега на италианското езеро Маджоре в град Лавено-Момбело, която се простира на площ от 27 000 квадратни метра.

"Идеята се роди, разглеждайки всички снимки за съществуващата фабрика. Усещането за нея или по-скоро това, което е останало от нея, е за една гора от колони. Точно в това видях потенциал за развитие на мистериозни пространства, които подбуждат детското въображение", разказва пред смолянския сайт "Пламък" младата жена.

B ĸoнĸypca участват 402 проекта. Отличeни са 30 финaлиcти, 10 пoчeтни, 4 злaтни и 3 ocнoвни нaгpaди. Проектите са оценени aвтopитeтнo жypи, в ĸoeтo yчacтвaт apxитeĸтитe Веn vаn Веrkеl. Проектът на българката е класиран на първо място и тя получава награда от 10 000 евро.

"Университетът ми дава право на избор и избрах да потърся нещо, което е интернационално - едновременно може да е дипломна работа и конкурс, който може да се изяви в чужбина. Не е просто детска градина, а детски център, който е предназначен и за възрастни. Едно семейство може да прекара ден или уикенд изцяло на територията на комплекса", обясни арх. Симона Хаджиева пред "България он еър".

Тя сподели, че е работила над проекта си около четири, пет месеца. Той е ориентиран за деца от 0 до 16 години, но и с мисъл за възрастните.

Симона Хаджиева се надява проектът ѝ да бъде реализиран, както предвижда наградният фонд на конкурса. Самата тя планира втора магистратура в чужбина.

"Иска ми се да видя друга култура и архитектура преди да мога да дам на България всичко, което съм научила. Много държа да се върна и да се боря за подобряването на средата", каза младата архитектка.

mediapool.bg