Кламер БГ - Новини: "Струма" остава затворена 2-3 седмици заради горелия мост

"Струма" остава затворена 2-3 седмици заради горелия мост

България

|
Четв, 15 Авг 2019г. 15:04ч.
"Струма" остава затворена 2-3 седмици заради горелия мост

Магистрала "Струма" ще остане затворена поне две - три седмици в участъка между Дупница и Бобошево, който е дълъг около 10 километра. Причината е повреденият сериозно надлез край Дупница след пожара, предизвикан от нерегламентирано складирани отпадъци под него от фирма "Феникс Дупница". Това съобщи инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пред БНР и Нова телевизия в четвъртък.

Пътуващите от и за Гърция ще трябва да ползват стария първокласен път E79.

Междувременно институциите започнаха взаимно да се обвиняват кой е виновен за случилото си. Кметът на Дупница Методи Чимев каза, че многократно е сезирал институциите.

АПИ отрича Чимев да е правил това, докато от Регионалната инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ) в Перник заявиха, че са санкционирали фирмата многократно. Поставили й срок да разчисти отпадъците до края на юли, но от "Феникс Дупница" поискали отсрочка. Така и не стана ясно защо РИОСВ-Перник изобщо е дала разрешително за подобно съоръжение в сервитута на магистралата.

Членът на Управителния съвет на АПИ Иван Досев дори посочи, че при изграждането на съоръжението се е налагало строителят да почиства за своя сметка терена, за да се освобождава място.

В същото време компанията "Феникс Дупница" продължава разчистването на терена под моста, а управителят й Кольо Илиев в четвъртък смени версията си. Пред Нова телевизия той заяви, че са се подпалили не неговите отпадъци, а незаконно складирани стари гуми на други фирми. Във вторник вечерта пред бТВ той твърдеше, че някой хвърлил нещо от магистралата и пожарът лумнал. Кольо Илиев каза в четвъртък още, че компанията няма пари да плати ремонта на съоръжението, но ако трябва, ще тегли кредити.

Движението ще бъде пускано поетапно

Движението по магистрала "Струма" в засегнатия участък ще бъде пускано на етапи, съобщи АПИ. Това ще стане най-рано след две-три седмици, каза инж. Досев.

Първо ще се възстанови трафикът в платното за София. В дните с интензивно движение - петък и събота, в участъка ще се пътува за Кулата, а шофиращите за София ще ползват първокласния път Е79. В неделя и понеделник ще преминава трафикът в посока София, а всички пътуващи за Кулата ще се насочват към Е79.

За цялостното възстановяване на движението и в платното за Кулата ще е необходимо повече време, тъй като колоните, ригелите, гредите и отводнителите в тази част от моста са засегнати много сериозно от пожара. Ремонтът ще бъде направен със средства на АПИ.

След като е ясна количествено-стойностната сметка ще се предяви регресивен иск към собственика на предприятието направил нерегламентираното сметище, което предизвика пожара, каза Досев.

Кой е виновен?

Нито една държавна и общинска институция не намира пропуск в работата си и прехвърля отговорността на другата.

От община Дупница заявиха, че са сигнализирали за отпадъците регионалната екоинспекция в Перник и пътната агенция за проблема още миналата година.

Иван Досев обаче каза, че в АПИ не са получавали сигнали, иначе веднага реагирали на тях. След инцидента обаче шефът на АПИ Георги Терзийски разпореди да бъдат направени проверки на всички съоръжения до 23 август.

Директорът на РИОСВ - Перник Пламен Ангелов разясни, че задължение на общината е да не допуска депониране и съхранение на отпадъци на територии общинска собственост и на общински пътища. В случая магистралата е държавна собственост.

"Въпросните имоти след като са замърсени, ние сме уведомили РИОСВ за неправомерни действия на собственика и неслучайно са заведени тези съдебни спорове със собственика", заяви кметът на Дупница Методи Чимев пред Нова телевизия.

"Тя (общината – бел.ред.) е установила нерегламентирано замърсяване и е поискала съдействие от нас. През 2018 г. ние сме направили акт и сме съставили наказателно постановление", каза Пламен Ангелов. Той допълни, че е направено задължително предписание до 31 юли боклуците да бъдат почистени. В края на юли обаче управителят на фирмата ги информирал, че му е нужно още време.

Мажоритарният собственик на "Феникс Дупница" Кольо Илиев каза, че отпадъците е трябвало да бъдат изгорени в ТЕЦ "Бобов дол", който е собственост на бизнесмена Христо Ковачки, но той спрял да ги приема.

От екоинспекцията обаче твърдят, че много малка част от тях били подходящи за изгаряне. По-голяма част можело да бъдат рециклирани. Шефът на РИОСВ – Перник Пламен Ангелов призна, че ведомството му не е направило и проверка дали компанията е разчистила боклуците.

Разрешителното за работа на "Феникс Дупница" е изтекло още през 2016 г.

Не е ясно въобще на какво основание е извършвала дейността с отпадъците "Феникс Дупница". В списъка на фирми, притежаващи разрешение за дейности по оползотворяване на отпадъци на територията на РИОСВ – Перник, публикуван на сайта на ведомството, е видно, че разрешителното й е изтекло на 8 юли 2016 г.

Ден след инцидента обаче от РИОСВ-Перник обявиха, че са започнали процедура за отнемане на разрешителното на фирмата. В същото време според публикуваните документи то отдавна е изтекло и няма качени да е подновявано отново.

mediapool.bg