Кламер БГ - Новини: 19 нови случая на Covid-19 у нас, излекуваните са 33

19 нови случая на Covid-19 у нас, излекуваните са 33

България

|
Вт, 02 Юни 2020г. 12:32ч.
19 нови случая на Covid-19 у нас, излекуваните са 33

През последното денонощие в България са установени 19 нови случая на коронавирус, новоизлекуваните са 33, починали са четирима души с Covid-19. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който е част от националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

"Имаме утихване на епидемията и намаляване на новите случаи", посочи той.

Общият брой на заразените от Covid-19 у нас са 2538, а активните случаи са 1271. Общият брой на починалите с Covid-19 у нас е 144, като средната им възраст е 68 години. В понеделник е починал мъж на 78 години е починал в София,който не е имал придружаващи заболявания. Издъхнали са мъж на 78 г. в Сливен,

мъж на 62 години в Стара Загора и жена на 66 години от Пловдив.

В понеделник са били направени 1220 теста, а по думите на Кантарджиев към момента са направени общо над 60 000 PCR теста. "Навлизаме в етап на угасване на епидемията, в който не бива да се намалява броят на изследванията, за да бъдат хващани рано клъстерите", обясни Кантарджиев.

259 души са общо заразените медицински лица, за изминалото денонощие има нов случай на медицинска сестра в Сливен.

Сред новите случаи за изминалото денонощие има и бременна жена на 39 години, но коронавирусът не е опасен за плода на жената или за детето, просто при раждането трябва да се взимат мерки да не се зарази.

Усложненията в белия дроб отзвучават до 1 г. след болестта

Пулмологът проф. Коста Костов обясни пред БНТ последствията от Covid-19 за белия дроб, които според него са тежки при не повече от 5% от заболелите. В 3-5% се получават структурни изменения и те продължават по-дълго.

Усложненията в белите дробове са по-трайни в първите 8-12 месеца след боледуването. Впоследствие те се редуцират до незначителни и изчезват, успокои зрителите проф. Костов като се позова на опита от работата си преди години, свързана с друг коронавирус - SARS.

По отношение на епидемичната картина на Covid-19 в последните дни професорът каза, че всички показатели сега говорят за затихване. Показва го репродуктивното число, което вече е под единица. Ако се спазват противоепидемичните мерки - маски и дистанция - бихме могли да преодолеем евентуална втора вълна, добави професорът.

Пулмологът опроверга версията, че тютюнопушенето е предпоставка за по-леко протичане на болестта. Той изтъкна кои са трите основни рискови фактори, а именно - по-висока възраст, тютюнопушене и придружаващи заболявания, които в повечето случаи са вторичен резултат от пушене.

В този смисъл проф. Костов апелира към децата и младите хора да се въздържат от тютюна. Според него в световен и национален мащаб статистиката за младите, посягащи към тютюна, е тревожна.

mediapool.bg