Кламер БГ - Новини: 13-метрова инсталация "Един човек" заема мястото на мавзолея

13-метрова инсталация "Един човек" заема мястото на мавзолея

България

|
Пон, 28 Септ 2020г. 14:27ч.
13-метрова инсталация "Един човек" заема мястото на мавзолея

13-метрова дигитална инсталация "Един човек" ще "стърчи" на мястото на мавзолея в столицата от средата на октомври. Това стана стана ясно в понеделник от изказване на арх. Венелин Шурелов, който реализира проекта.

Инсталацията ще е покрита с LED телевизори, разположени върху стоманена конструкция, които ще изненадват зрителите, като на моменти ще излъчват някои от тях на малките екранчета или в силуета на цялата инсталация. "Моят човек не е авторитарен. Неговият принцип на съществуване, защото това е художествено произведение, което има собствено поведение, е либерален по същество", каза доц. Шурелов пред бТВ, който е и преподавател в Националната художествена академия.

В детайли, той обясни, че две камери на инсталацията ще снимат минувачите и ще ги показват върху инсталацията. На всеки кръгъл час видео стриймингът ще се вдига в "цял формат" и позволява на зрителя да нанесе силуета си в контура на фигурата.

Другият режим е да се показват данни от околната среда, като например данни за времето или трафика в София. А в третия си режим инсталацията ще показва новинарски заглавия от новинарски уеб сайтове.

"Целта е да изградя една хомогенна виртуална среда, да изградя едно електронно тяло, чиято тъкан е информацията, данните", каза още той.

В началото на октомври се очаква да стартира изграждането на основната фигура, а към средата на октомври да е в работен режим. От Столична община посочиха, че с поставянето на ограда и подготовка на площадката за монтаж на високотехнологичната интерактивна инсталация вече стартира действителната работа по проекта. Творбата бе одобрена за подкрепа в първото издание на Програма "Навън" на Столична община. 15-членна комисия с участието на експерти от Софийската градска художествена галерия, министерството на културата, обществено-експертния съвет по устройство на територията, градски дизайн и реклама и независими външни експерти избраха "Един човек" сред общо 18 проекта в първата конкурсна сесия на програмата.

Инсталацията е финансирана с 81 000 лева.

mediapool.bg