Кламер БГ - Новини: България ще се опита да влезе в ОИСР до 3 години

България ще се опита да влезе в ОИСР до 3 години

България

|
Пет, 11 Март 2022г. 16:37ч.
България ще се опита да влезе в ОИСР до 3 години

Теодора Генчовска, сн. БГНЕС

Нашият стремеж е да завършим процеса на разговори с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в рамките на две до три години, какъвто е опитът на страните от ЕС, последно присъединили се към организацията, като Литва, каза министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на парламентарния контрол.

На 25 януари т.г. от ОИСР обявиха, че започват разговори за присъединяване към организацията с България и още пет страни.

Генчовска посочи, че за целта е необходима максимална мобилизация на българската администрация, включително адекватен кадрови ресурс във всяко едно ведомство за работа по процеса на присъединяване, както и осигуряването на необходимите финансови средства.

Теодора Генчовска каза, че на този етап размерът на дължимите от България разходи, свързани с процеса на присъединяване, трудно може да бъде определен с точност.

Вземайки предвид декласифицирани финансови отчети на ОИСР за предходни периоди, както и базирайки се на неофициална информация от Секретариата, може да се очаква, че общата сума на тези разходи би възлязла годишно между 2 и 4 млн. евро, каза министърът.

Министърът каза, че в предстоящия процес на разговори с ОИСР от ключово значение за успешното и бързо постигане на целта за членство в организацията е ролята на Народното събрание.

Тя добави, че практиката от предишните кръгове на разширяване на ОИСР показва, че е целесъобразно формиране на временен парламентарен механизъм по присъединяване към ОИСР с участието на представители на всички политически партии.

mediapool.bg