Кламер БГ - Новини: България ще помага с ваксини страните от Западните Балканите

България ще помага с ваксини страните от Западните Балканите

България

|
Вт, 22 Дек 2020г. 11:53ч.
България ще помага с ваксини страните от Западните Балканите

Правителството прие решение за проучване на възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за държави от Западните Балкани и Източното партньорство, съобщи пресслужбата на кабинета във вторник.

Това ще стане възможно след обезпечаването на българските потребности, при спазване на процедурите на страните за това и условията на предварителните споразумения, сключени между ЕК и производителите на лекарствени продукти.

"Правим го с най-чисто сърце. Правим го за живота и здравето на нашите най-близки съседи", е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е посочил, че целта на решението е постигане на солидарност в условията за излизане от пандемичната криза.

Министърът на здравеопазването на Република Северна Македония Венко Фелипче е заявил, че страната му е изключително признателна на правителството на България в тези трудни времена. "За нас това е голяма признателност. Изключително важно е да имаме достъп до ваксини. Трябва да си помагаме и да бъдем добри приятели. Изказвам голяма благодарност от името на цялото правителството на Република Северна Македония", е допълнил Венко Фелипче.

След заседанието на кабинета двамата министри са подписали Писмо за намерение между здравните министерства на България и Северна Македония. Страните са постигнали съгласие, че в сложната към момента епидемична обстановка, предизвикана от COVID-19, опазването на здравето на хората е от първостепенна грижа за всяка държава, поради което и двете страни са посочили, че при възможност и последващо сключване на международни договорености, ще положат усилия за сътрудничество и координация и в борбата с COVID-19, включително за проучване на възможностите за обезпечаване на нуждите от ваксина и за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за гражданите на Северна Македония.

mediapool.bg