Кламер БГ - Новини: България чества 110 години независимост

България чества 110 години независимост

България

|
Съб, 22 Септ 2018г. 15:34ч.
България чества 110 години независимост

Днес, 22 септември, България празнува 110 години независимост, възраждането на българската държавност.

"Цялата история на България, която е една от най-старите държави в Европа, е белязана от борбата за независимост. В цялата страна ще има официални чествания и тържества, и поне за ден българският ентусиазъм и патриотизъм ще се възродят", пише БГНЕС.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват в тържественото честване във Велико Търново.

В 19.30 часа Цвета Караянчева ще присъства на тържествената заря-проверка на площад "Цар Асен І". Председателят на парламента ще произнесе слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта. Присъстващите ще наблюдават и аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина".

Румен Радев: Обявавенето на независимостта не е случайна стъпка

"Прокламацията на Независимостта бе триумф на българската държавност, ясен знак към Европа и света, че млада България ще отстоява с всички сили своето място сред самостоятелните, благоденстващи и цивилизовани нации". Това заяви президентът Румен Радев в адрес по повод празника.

"Този мащабен исторически акт не бе случайна стъпка. Със самочувствие и достойнство, с дипломатическа мъдрост и историческа дързост българската нация успя за броени години да изгради завиден политически, икономически и духовен потенциал, който да гарантира здравите устои на нова България", се казва още в поздравителния адрес на българския държавен глава.

По думите на държавния глава успехът на българската независимост е нагледен пример как с воля, единство и решителност българският народ може да бъде господар на съдбата си.

Бойко Борисов: Трябва да отстояваме интересите си по света

"Ние трябва да продължим твърдо да отстояваме интересите си на световната политическа сцена, да пазим идентичността си", каза в свое приветствие чрез Фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов.

"Днес нашият национален интерес е свързан и със запазването и развитието на обединена Европа, но никога не трябва да забравяме саможертвата и смелите действия на нашите предци, довели до независимостта на България. Ние трябва да продължим твърдо да отстояваме интересите си на световната политическа сцена, да пазим идентичността си, да се гордеем с нашите традиции и култура и винаги да помним смелия и борбен дух на българина, благодарение на който днес живеем в свободна държава", написа още Борисов.

Корнелия Нинова: Независимостта е всекидневен избор

"Днес отбелязваме 110 години от Независимостта на България - едно национално и държавно постижение", написа също във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя добави, че и днес независимостта не е титла, която получаваш наготово, а всекидневен избор - какъв да бъдеш. "Нека бъдем свободни в мислите си и независими в действията си. Честит празник, българи", написа още лидерът на левицата.

Цветан Цветанов: Искрени ли сме, когато почитаме тези празници

"22 септември е датата, която може да ни даде независимостта, за която всеки един българин и политик говори днес", каза пред журналисти във Велико Търново зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му днешният ден е най-силният и истински български празник.

Цветанов допълни, че когато 22 септември – Денят на българската независимост, съвпадне с предизборна кампания, във Велико Търново пристигат политици от най-високо ниво от различни партии. "Когато обаче няма избори – като днес, всички се "потапят" и изчезват. И всъщност това е моментът, в който трябва да си направим равносметка – дали действително сме искрени, когато почитаме тези празници, дали сме искрени, когато говорим за тази дата и мога да ви кажа, че чест прави на всички тези, които се стараят да са тук ежегодно", посочи още Цветанов.

Красимир Каракачанов: Хубаво е гражданите да имат по-чест досег до армията

"Българската армия е в ръцете на обществото и е инструмент за неговата защита. Въпреки недоимъка и липсата на средства, момчетата и момичетата в армията си изпълняват задълженията. Това не е лесно, трудно е, рисково е, но хората имат дух. Армия се прави с дух и любов към България. Днес отбелязваме 110 години от обявяването на независимостта на България - факт, който е станал възможен благодарение на Българската армия", заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Ведомството отбеляза празника, като показа на гражданите военна техника. В 17 града в страната хората можаха да видят образци военна техника, оръжие и екипировка. Инициативата е първата от поредицата изяви под наслов "Това сме ние", с които Министерството на отбраната цели да популяризира военната служба.

"Хубаво е българските граждани да имат по-чест досег до армията, да видят въоръжението, войниците", добави министърът.

Честванията започнаха от сутринта

Честванията на празника започнаха още от сутринта, когато зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов и народни представители присъстваха на празничната света литургия и водосвет в църквата "Свети Четиридесет мъченици". Литургията бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

В 10.30 часа Христов взе участие във военния ритуал за издигане на националното знаме на България и ще приветства жителите и гостите на Велико Търново. Той поднесе цветя на Пирамидата на Независимостта в крепостта "Царевец". Заместник-председателят на парламента се включи и в празничното шествие до паметника на "Майка България", където бяха поднесени венци и цветя.

В словото си Емил Христов посочи, че има събития в историята, които нямат блясък, няма битки, няма гръм, няма герои, но те са записани със златни букви, защото дават нов път и отварят нова светлина. "Дедите ни имаха смелостта да обявят съединението, дедите ни имаха силата да обявят независимост, те ни завещаха да бъдем горди, непокорни и независими, а ние, ние какво ще завещаем на поколенията след нас", запита той.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни историческите събития, на които търновци са били свидетели на 22 септември 1908 година. Той заяви, че актът на независимостта ни учи колко е важно националното обединение и единство.

Пред паметника на жертвите от 1913-1914 г. в село Аврен, община Крумовград, вицепрезидентът Илияна Йотова взе участие в Националния тракийски женски събор-поклонение. Тази година Тракийският женски съюз отбелязва 85 години от основаването си и честванията се провеждат под патронажа на вицепрезидента. "Тревожно е, че днес срещаме своята зависимост в самите себе си – в апатията, в бездушието, в примирението с нерешените с години проблеми и кризи. Младите хора, които напускат страната, липсата на достъпност до образование и здравеопазване, бедните и изоставени райони – тези въпроси са отговорност на горди и независими хора, на родолюбци", отбеляза Йотова.

В София 22 септември бе отбелязан на площад "Княз Александър I", където Столична община организира тържествено честване с програма пред Паметника на Независимостта, в която ще участват Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов, хор "Света София" с художествен ръководител Валентин Бобевски, актрисата Силвия Лулчева. Военен ритуал изпълни Националната гвардейска част. Слова произнесоха доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община и доц. д-р Владимир Златарски от Института за исторически изследвания на БАН.

С Ден на отворени врати на 22 септември от 10.00 до 17.00 ч., Националният военноисторически музей отбелязва 110-ата годишнина от Независимостта.

mediapool.bg