Кламер БГ - Новини: България търси нови ограничения за продажбата на земя на чужденци

България търси нови ограничения за продажбата на земя на чужденци

България

|
Пет, 14 Юли 2017г. 09:22ч.
България търси нови ограничения за продажбата на земя на чужденци

Българските власти продължават да търсят начини да ограничат продажбата на земеделска земя на чужди граждани, въпреки заплахата от европейски санкции. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов в петък пред БТВ.

Преди ден стана ясно, че страната ни ще трябва да отмени изискването за петгодишна уседналост в страната за чужденците, които биха искали да купят земя.

“Това ограничение е въведно през 2014 г. със закон, но то противоречи на поне три от членовете за функционирането на ЕС и на две решения на Съда на ЕС. Образувана е (наказателна) процедура, като срокът, преди да ни дадат на Съда на ЕС изтича в края на септември”,

каза министърът.

Ако България не реагира, първоначално я очаква глоба от 900 000 евро с 660 евро наказателна лихва на ден.

“Ние в министерството не можем да носим отговорност за такава санкция от над 1 млн. евро, която ще се калкулира”, каза Порожанов.Той обясни, че вече е изработен законопроект, който ще позволи на чуждестранни граждани да купуват земя. Разпоредбите на ЕС изискват той да важи и за граждани от страни извън общността, например граждани на Турция и Русия.

“В Министерския съвет ще се направи работна група, която да види дали може да се направят друг тип ограничения”, каза министърът и допълни, че от същата санкция е заплашена и Полша.

Порожанов предпочете да не коментира дали до момента се е заобикалял мораториумът, като отбеляза, че либерализация на режима може да донесе и повече инвестиции.

По нашумялата отново тема за градушките министърът каза, че в министерството са получени над 650 заявления за обезщетения на земеделските стопани. Той съобщи, че ще се помогне на тези, които са претърпели 100% щети. Размерът на обезщетенията ще зависи от това дали стопаните имат застраховки. Градушките са унищожили напълно около 118 000 декара посеви през тази година.

mediapool.bg