Кламер БГ - Новини: България става част от Европейския център за противодействие на хибридните заплахи

България става част от Европейския център за противодействие на хибридните заплахи

Свят

|
Съб, 27 Май 2023г. 09:38ч.
България става част от Европейския център за противодействие на хибридните заплахи

България става част от Европейския център за противодействие на хибридните заплахи

България ще се присъедини към Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплаха, съобщи Министерството на външните работи.

Предстои да бъде отправена официална покана към Република България за присъединяване, след което министърът на външните работи да внесе нотификация за официалното присъединяване на България към Меморандума за разбирателство, подписан при създаване на центъра, с което приключва и официалната процедура.

България е редовна мишена на хибридни атаки, които идват от Русия, но засега не може да изгради капацитет, за да им противодейства ефективно.

Европейският център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи е създаден през 2017 г. в гр. Хелзинки, припомнят от външното министерство. В него участват държавите членки на ЕС и съюзниците в НАТО.

“Интересът на България от присъединяване към него бе допълнително обусловен от променената европейска архитектура на сигурност, необходимостта от повишаване на устойчивостта на страната ни, постигането на по-адекватно разбиране на хибридните заплахи и навременно адресиране на уязвимостите в национален, регионален и европейски план“, се посочва в съобщението.

Единствено България от страните членки на ЕС не бе представена организацията.

Центърът подпомага изграждането на оперативни способности посредством обучение и практически учения на експерти от участващите страни и предоставя възможност за съвместна работа и учения между ЕС и НАТО, като покрива широк спектър от дейности в гражданската и военната сфера - от противодействие на зловредни влияния до хибридни войни.

mediapool.bg