Кламер БГ - Новини: България преговаря за две подводници втора ръка

България преговаря за две подводници втора ръка

България

|
Четв, 27 Фев 2020г. 14:46ч.
България преговаря за две подводници втора ръка

Правителството преговаря с държави-партньори, за да придобием две подводници втора ръка за Военноморските сили, съобщи военният министър Красимир Каракачанов.

"Въпросът е дали проектът може да бъде реализиран в периода между 2024 и 2027 или не", каза Каракачанов пред журналисти във Варна.

Военният флот от години не разполага с подводница, след като извади от въоръжение последната поради напредналата ѝ възраст.

Според експерти липсата на подводница затруднява провеждането на учения и подготовката на моряците. Освен това са намалели рязко и специфичните възможности за разузнаване, които се осигуряват от подводния флот.

В края на миналата година премиерът Бойко Борисов спомена, че има възможност да бъде купена подводница втора ръка от Норвегия, но не е ясно докъде е стигнал този процес.

Освен това Каракачанов съобщи, че до август може да бъде сключен договорът за построяването на два нови патрулни кораба за българските Военноморски сили. Той припомни, че конкурсът за избор на фирма-изпълнител вече приключи. Предстои премиерът да определи работната група, която да уточни последните детайли по проекта с одобрената компания.

Уточненията би следвало да приключат за максимум 3 месеца, посочи Каракачанов, цитиран от БТА.

Той допълни, че неговата информация показва, че корабите ще бъдат строени във Варна.

Германската фирма "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG" почти сигурно ще получи милиардната поръчка.

Възможно е неин подизпълнител да стане българската компания "МТГ – Делфин", която по-рано се отказа да участва самостоятелно в проекта и не подаде оферта, въпреки че се смяташе за фаворит.

Само две фирми подадоха оферти "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG" и италианската Fincantieri.

Офертата на втората е по-висока.

Очаква се да бъдат доставени и двата минни ловци, които България закупи втора ръка от Нидерланция.

Двата кораба струват 2 млн. евро, но превозът им до България ще струва още 2 млн. лева.

Командирът на флота контраадмирал Кирил Михайлов каза, че когато пристигнат, ще бъде направена оценка на техническото им състояние.

"Корабите са втора ръка, те са консервирани и първо трябва да бъдат въведени в строя", обясни той,

Във Варна министърът на отбраната награди екипа на Висшето военноморско училище /ВВМУ/, което зае второто място в класацията на Асоциацията на морските университети.

mediapool.bg