Кламер БГ - Новини: България подпомага Северна Македония с над 500 хиляди лева

България подпомага Северна Македония с над 500 хиляди лева

България

|
Ср, 16 Дек 2020г. 16:00ч.
България подпомага Северна Македония с над 500 хиляди лева

България подпомага Република Северна Македония, като финансира безвъзмездно 7 проекта за над 579 хил. лева, съобщиха от Министерството на външните работи.

Средствата са по линия на официалната помощ за развитие и хуманитарна помощ чрез бюджета на МВнР.

Споразуменията по първите четири проекта на обща стойност 415 480 лева са подписани от посланика ни в Скопие Ангел Ангелов и бенефициентите на 15 декември.

Проектите са в областта на здравеопазването, развитието на младежта и гражданското общество в югозападната ни съседка.

Те предвиждат реконструкция и оборудване на дневен център за младежи и възрастни с аутизъм, провеждане на лечение и сензорна терапия на деца с аутизъм, дефицит на вниманието и хиперактивност и синдром на Аспергер, създаване на център за развитие на детско и младежко творчество и др.

Предстои подписването на още три споразумения.

Финансирането за проектите е в рамките на приетото по-рано този месец от Министерския съвет решение за отпускане на общо 2 560 812 лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Армения.

Изборът на проектите, извършен заедно със страните бенефициенти, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране на социално-икономическото развитие на страните партньори.

mediapool.bg