Кламер БГ - Новини: България подкрепя санкции срещу отделни хора в Беларус

България подкрепя санкции срещу отделни хора в Беларус

Свят

|
Пон, 21 Септ 2020г. 21:30ч.
България подкрепя санкции срещу отделни хора в Беларус

"България подкрепя налагането на санкции срещу хората, отговорни за изборните фалшификации и за репресиите срещу мирното население. Необходим е диалог, но не само с Координационния съвет, а с всички легитимни представители на гражданското общество", заяви в изказване българският външен министър Екатерина Захариева. Тя участва в проведено в понеделник в Брюксел редовно заседание на Съвета по външна политика - Съвет "Външни работи". Сред основните дискутирани теми бяха ситуацията в Беларус и отравянето на руския опозиционен водач Алексей Навални, съобщиха от МВнР.

Налагането на санкции бе подкрепено от повечето първи дипломати, като въпросът ще бъде обсъден и от лидерите на Европейския съвет тази седмица, уточняват от ведомството.

Работният ден на министрите на външните работи от ЕС започна с неформална среща с кандидата за президент на опозицията в Беларус Светлана Тихановская. Тя ги информира за актуалната политическа ситуация в Беларус и за предприетите от режима репресивни мерки спрямо протестиращите граждани - над 12 000 са арестуваните, близо 500 души са претърпели полицейско насилие. Според Тихановская над 100 компании, базирани в Беларус, планират релокация заради влошаващата се политическа ситуация.

Върховният представител Борел призова за цялостен преглед на отношенията на ЕС с Беларус с оглед набелязване на области за селективно ангажиране и за увеличаване на подкрепата за гражданското общество.

По отношение на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който вече се възстановява в Берлинската болница "Шарите", министрите подчертаха, че Русия трябва да съдейства за провеждането на незабавно независимо разследване и изправяне на виновните пред правосъдието. ЕС е готов да отговори с подходящи мерки на този напълно неприемлив акт, включително чрез евентуално налагане на санкции.

По време на работния обяд министрите проведоха неформална дискусия по отношенията със страните от Южното съседство. "От стратегически интерес за ЕС е да положи усилия и да допринесе за постигането на мир, икономически напредък и развитие за всички държави от региона", заяви Екатерина Захариева и отново призова за свикване на Съвет за асоцииране ЕС-Израел.

mediapool.bg