Кламер БГ - Новини: България отпуска 5.5 млн. лв., за да влезе в клуба на най-богатите

България отпуска 5.5 млн. лв., за да влезе в клуба на най-богатите

България

|
Ср, 31 Окт 2018г. 13:30ч.
България отпуска 5.5 млн. лв., за да влезе в клуба на най-богатите

Правителството гласува 5.5 млн. лв., за да финансира активните в последните 1-2 години опити на България да влезе в клуба на най-богатите държави – Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В момента в организацията, базирана в Париж, членуват 36 страни. Много от тях са сред най-развитите страни в света, но има и няколко развиващи се икономики като Мексико, Турция и Чили, а също и няколко от по-новите страни членки на ЕС – Словакия, Словения, Естония, Латвия (която се присъедини към ОИСР през юли тази година), Литва, Чехия, Полша, Унгария.

ОИСР е международна организация на развитите икономики, която цели сътрудничество при намирането на решения на проблеми в икономическата и социалната сфера, областта на околната среда, образованието и пазара на труда. Значително внимание отдава на аналитичната работа, борбата с прането на пари, укриването на данъци и корупцията.

Членството в ОИСР на практика се разглежда като печат за качество, тъй като държавите членки трябва да спазват високи международни стандарти и получават редовни доклади за състоянието на икономиките и развитието си. Счита се, че приемането на страна в клуба би повишило доверието в нея на финансовите среди, което създава възможност за по-голям приток на чуждестранни инвестиции.

България е член на 10 различни комитета и участва в 12 инструмента в рамките на ОИСР без да е член на организацията.

София отдавна се опитва да влезе в ОИСР, като сред първопроходците на идеята е бившият външен министър Соломон Паси. Въпреки че страната подаде молба за членство в организацията още през 2007 г., едва в последните 1-2 години има активни дипломатически усилия от правителството и президента за присъединяването.

На заседанието си в сряда кабинетът е одобрил 1.88 млн. лв. финансов ресурс за 2018 г. в полза на кандидатурата на България. Общо за трите години до 2020 г. сумата ще достигне 5.5 млн. лв.

"България трябва да получи точна дата за старт на преговорите за присъединяване към ОИСР и тази дата трябва да бъде в обозримо бъдеще", заяви президентът Румен Радев след среща с генералния секретар на организацията Анхел Гурия, който бе на посещение у нас през април тази година.

В края на септември по време на визитата си в САЩ заради сесията на Общото събрание на ООН премиерът Бойко Борисов също се срещна с Анхел Гурия и отново изрази надеждата на България да получи дата за преговори.

Тогава Борисов изтъкна, че от 2007 г., когато страната е подала официално молба за членство в ОИСР, са налице редица действия, които ясно показват сериозните намерения този външнополитически приоритет да бъде реализиран. В края на 2017 г. например кабинетът реши да създаде постоянно действащ междуведомствен координационен механизъм и одобри "пътна карта" за действията по присъединяването към ОИСР.

Анхел Гурия е изразил подкрепа за българската кандидатура, но крайното решение зависи от държавите членки на организацията, сред които има спорове за процеса на разширяване.

mediapool.bg