Кламер БГ - Новини: България отнесе сериозни критики за корупцията

България отнесе сериозни критики за корупцията

България

|
Пет, 28 Авг 2020г. 16:57ч.
България отнесе сериозни критики за корупцията

Сериозни критики са били отправени към България по време на закритото заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията в България. Това съобщи журналистът от "Бивол" Димитър Стоянов, който участва в закритото заседание.

"По мое мнение българските власти бяха подложени на една наистина унищожителна критика заради начинa, по който провеждат съдебната реформа у нас; заради личността и действията на главния прокурор; заради липсата неговите действия; заради липсата на главен прокурор; заради неотчетност при неговата фигура; заради липсата на независим орган, който да бъде натоварен с разследването на евентуални престъпления или нарушения от страна на главния прокурор; заради неяснотите, които има около бъдещата промяна на Конституцията, която много от панелистите определиха като, меко казано, "тревожна", коментира Стоянов, цитиран от БНР.

От българска страна са участвали вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

Стоянов разказа, че на заседанието в Европарламента е отбелязано, че ситуацията с печатните медии и се влошава, че те са в ситуация на монопол, тъй като се владеят от един олигарх.

Журналистът предполага, че въпросът ще бъде разгледан по-късно на пленарна сесия, както и че към България ще бъдат отправени съответните препоръки за проблемите в правосъдието и вътрешния ред.

Председателят на мониторинговата група Софи инт' Велд (Нидерландия) обясни, че България ще остане във фокуса на вниманието.

"Нашата група ще продължи темата за корупцията в България и ще изпратим допълнителни въпроси до много от участниците (в днешното заседание – б.р.), защото времето не ни стигна да влезем в детайли", каза Софи инт’ Велд пред EURACTIV България след заседанието на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права.

По-рано евродепутатите бяха изразили намерение да изслушат премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и правосъдния министър Данаил Кирилов за борбата корупцията в страната. Вместо тях обаче се появиха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заместник-главният прокурор Красимира Филипова и заместник-правосъдният министър Десислава Ахладова..

"Ще има и други поводи да се върнем към темата. Идния месец Европейската комисия ще представи първия си годишен доклад за върховенството на закона във всички страни членки. Ще има и други поводи да се върнем към темата", казва Велд

Групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона е част от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, известна като комисията LIBE.

mediapool.bg