Кламер БГ - Новини: България осъди руските референдуми в Украйна пред ООН

България осъди руските референдуми в Украйна пред ООН

България

|
Нед, 25 Септ 2022г. 10:29ч.
България осъди руските референдуми в Украйна пред ООН

България осъди руските референдуми в Украйна пред ООН

Войната на Русия в Украйна излага на опасност международния правов ред, каза служебният министър на външните работи Николай Милков във встъпителното си слово по време на Общия дебат на 77-та сесия на Общото събрание на ОOH в Ню Йорк.

"Ние осъждаме референдумите, които се провеждат в окупираните украински територии. Считаме, че те не са свободни и справедливи, и че те нямат обвързваща сила", посочи още той.

По думите му войната в Украйна нарушава основните международни правила и Устава на ООН. „Тази незаконна военна агресия, извършена от държава, постоянен член на Съвета за сигурност, не само подкопава глобалната сигурност, но също така излага на опасност международния правов ред“, заяви той, цитиран от МВнР.

Милков посочи, че България е обезпокоена от ескалацията на конфликта и частичната мобилизация, обявена от Руската федерация.

„Живеем в безпрецедентни времена на множество предизвикателства - война и несигурност, енергийна и хранителна криза, изменение на климата, все още съществуващи последици след пандемията от COVID-19. И този списък от предизвикателства далеч не е пълен. При тези злощастни обстоятелства всеки принос за постигане на повече стабилност и сътрудничество между държавите в различни региони трябва да бъде насърчаван и приветстван“, заяви още министърът на външните работи Николай Милков в своето слово.

По думите му България отдава изключително значение на мира, стабилността и просперитета в региона на Западните Балкани. Той добави, че българската страна ще продължи да подкрепя страните от региона по пътя им към ЕС.

Като много важни теми бяха определени също справянето с хуманитарната и продоволствената криза в Африка и диалогът и сътрудничеството със страните от Индийско-тихоокеанския регион.

В изказването си министър Милков подчерта, че ако се надгради върху консолидирания и единодушен подход за спазване на принципите и разпоредбите на Устава на ООН, могат да се преодолеят сегашните кризи, но същевременно предстои дълъг път на възстановяване на сигурността и икономическата стабилност след войната. „Дали ще се справим с предизвикателството, ще зависи от нашето единство, от способността ни да действаме заедно, на основата на мултилатерализма и с водещата роля на ООН“, обобщи той.

Българският външен министър проведе и среща със своя колега от Руанда Винсент Бирута. Бе обсъдено задълбочаването на двустранните отношения между двете страни. Министрите подчертаха неизползвания потенциал за развитие на сътрудничеството в различни области от взаимен интерес, като от българска страна бе отправена покана към Винсент Бирута за официално посещение в България. Обсъдени бяха и въпроси от глобалния дневен ред, сред които борбата срещу международния тероризъм, в частност необходимостта от подкрепа на антитерористичните усилия на международната общност в Мозамбик, както и последиците от руската агресия в Украйна.

mediapool.bg