Кламер БГ - Новини: България остава на 111 място по свобода на медиите в света

България остава на 111 място по свобода на медиите в света

България

|
Четв, 18 Апр 2019г. 10:09ч.
България остава на 111 място по свобода на медиите в света

България остава на 111-о място по свобода на медиите – най-ниското в Европейския съюз и на Балканите. Това показва годишният доклад Индекс на свобода на пресата на международната неправителствена организация "Репортери без граници".

Страната ни е критикувана за ендемичната си корупция и неефективността на съдебната си система. Българските журналисти са цели на организираната престъпност и на властите, които способстват насилието срещу тях, вместо да ги защитават, е посочено в

доклада.

В проучването участват 180 страни. Точно преди нас са Ангола и Етиопия. Косово ни изпреварва с 40 позиции. Непосредствено след България се нареждат Мали, Никарагуа, Боливия и Габон.

Причината за нападенията на журналисти у нас са разследвания на корупция и международен трафик, връзките между политици и мафията и злоупотребата с европейско финансиране. За пример се дава арестът на Атила Биро и Димитър Стоянов през септември по аферата "ДжиПиГейт".

Убийствата на трима журналисти в Малта, Словакия и България в рамките на няколко месеца накараха света да осъзнае, че Европа вече не е безопасно убежище, особено за тези, които се интересуват от корупция, избягване на данъци и злоупотреба с фондове на ЕС, сочи още докладът. Има се предвид убийството на Виктория Маринова, за което прокуратурата обяви, че мотивът за него не е бил свързан с работата ѝ.

"Може някой да е очаквал подобряване на свободата на медии в страната, тъй като България бе председател на Съвета на ЕС в първата половина на годината, но се случи точно обратното", пише още в доклада на "Репортери без граници".

Според организацията властите са направили брутална демонстрация за това, като са опитали да прикрият обстоятелствата около убийството на Маринова.

"Корупцията и съюзяването между медии, политици и олигарси в България са масово разпространени и най-яркото въплъщение е Делян Пеевски (...). Правителството продължава да раздава на медиите средства от еврофондовете при пълна непрозрачност и ефектът е, че са подкупвани получателите да не критикуват властите или изцяло да се въздържат от отразяване на определени проблемни сюжети. В същото време се увеличи натискът на правораздавателните органи върху независими медии като групата "Икономедиа". Заплахите срещу репортери нараснаха през последните месеци до степен, че да си журналист в България вече е опасно", заключават от "Репортери без граници".

Упадък на свободата на словото в Европа

Упадъкът в свободата на словото в Европа върви успоредно с процеса на ерозиране на институциите, извършван от все по-авторитарни правителства, пише организацията.

Европейските журналисти са обект на множество форми на натиск – убийства, опити за убийства, физически и вербални атаки, както и съдебен тормоз.

Въпреки това Европа остава да бъде континентът, който гарантира най-добре свободата на словото, но работата на разследващите репортери става все по-трудна, е посочено в доклада.

За пример е даден сицилианският журналист Паоло Боромети, когато италианската полиция спаси при опит за покушение от мафията. Запитан за причината да се планира убийството на Боромети, задържан мафиот отговаря: "Една малка смърт е добър урок за всички останали." Италия въпреки това се е покачила в индекса с три позиции до 43-о място.

Необходимостта от полицейска защита се усеща дори в държавите на върха на индекса, сочи изследването. В Холандия, която е на четвърта позиция, двама журналисти са охранявани денонощно. В Швеция, която е трета в класацията, се е увеличил кибертормозът над репортери, които отразяват организирана престъпност или религиозни въпроси.

Тормоз на журналисти заради разследвания за корупцията

Натискът над журналистите започва в момента, в който заговорят по деликатни теми, пише организацията. Дава се за пример Румъния, където журналисти са притискани от властите с аргумента, че незаконно разпространяват лични данни.

Понякога се стига и до физическо насилие. Като пример е дадена Сърбия, където домът на репортера Милан Йованович бе запален през декември по поръчка на кмет от партията на президента Александър Вучич.

В Полша Томаш Пиятек беше изправен пред военен съд, след като разкри връзките на тогавашния министър на отбраната с руската мафия. Сега журналисти от "Газета виборча" са заплашени със затвор, защото са свързали лидера на управляващата партия Ярослав Качински със спорен строителен проект.

Езикът на омразата

Това е още един притеснителен феномен – дори в демокрациите журналистите са очерняни, обиждани и заплашвани от високопоставени политици. Крайнолевият Жак-Люк Меланшон във Франция заяви, че е "честно и здравословно" журналистите да бъдат мразени. Управляващите в Унгария отказват да отговарят на въпросите на журналисти, които не са от "приятелски" медии.

Вербалните атаки окуржават насилието срещу репортери в цяла Европа – като най-тревожният пример е отношението на "Жълтите жилетки" във Франция, където от началото на протестите са регистрирани няколко десетки сериозни инцидента, включително случая на репортерка от La Dépêche du Midi, която бе обиждана и заплашвана с изнасилване от група демонстранти в Тулуза.

Скандинавски страни са в челото по свобода на словото

Като цяло в световен мащаб е обезпокоително е, че намалява броят на страните, в които журналистите могат да работят спокойно, е посочено в доклада.

Глобално журналистите все по-често са обект на насилие, а омразата, насаждана към съсловието от страна на политици популисти и авторитарни лидери се превръща във физически атаки по целия свят, посочват от "Репортери без граници".

На първите три места по свобода на словото се нареждат скандинавскитестрани Норвегия, Финландия и Швеция. Последното място в класацията е за Туркменистан.

Веднага след нашата зона, сходно лошо е положението с медийните свободи в Боливия, Никарагуа, Габон, Гватемала.

Ангола, Кувейт, Гвинея и Непал са преди България в класацията.

От сродните на нас бивши социалистически

държави ни изпреварват във възходящ порядък по свобода на медиите Молдова (91), Македония (95) и Украйна (102).

На 83-а позиция е Киргизстан, а най-близката до нас членка на ЕС е Малта - на 77-а позиция, заради убийството на журналистката Дафне Галиция.

Сочената от нашите политици за провалена антикорупционно, а в последно време и остро критикувата от Еропейската комисия Румъния е 47-а в индекса на "Репотртери без граници".

mediapool.bg