Кламер БГ - Новини: България и още 9 държави поискаха от ЕК редуциране на доставките от ваксини

България и още 9 държави поискаха от ЕК редуциране на доставките от ваксини

Европа

|
Вт, 14 Юни 2022г. 18:53ч.
България и още 9 държави поискаха от ЕК редуциране на доставките от ваксини

България и още 9 държави поискаха от ЕК редуциране на доставките от ваксини

Здравните министри на България, Хърватия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словения и Словакия представиха общо писмо до ЕК с настояване за редуциране на предстоящите доставки на ваксини срещу Covid-19, както и за предоговаряне на условията по споразуменията, подписани от ЕК, така че да бъде гарантирано ефективното разходване на публичен ресурс и да има клаузи, защитаващи обществения интерес. Това стана по време на редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси. Българският здравен министър проф. Асена Сербезова изрази сериозната си загриженост относно излишъка на ваксини, които предстои да бъдат бракувани, тъй като доставяните количества сериозно надхвърлят потребностите на населението. Здравният министър припомни, че България е изпращала до ЕК писма с конкретни предложения за промяна в текстовете на споразуменията.

На заседанието Сербезова е представила българската позиция, че дейностите на европейско ниво по разработване и внедряване на иновативни цифрови решения в подкрепа на обмена на здравни данни следва да се отчитат различните възможности, спецификите на населението на всяка държава членка (включително по отношение на дигиталната грамотност сред застаряващото население), особеностите на здравната система, нивото на цифровизация, управлението и финансовият ѝ ресурс.

Министрите обсъдиха очакваните ползи от цифровизацията на здравния сектор, но и от необходимостта от отчитане на ефекта върху здравните услуги и медицинските грижи в държавите членки, инвестициите в инфраструктура, защитата на личните данни и спазването на етични принципи, свързани с достъпа до данни на пациенти. Министър Сербезова акцентира и върху запазването на възможността за споделяне на пациентски данни като право, а не като задължение. Тя подчерта, че е необходимо информираното съгласие на гражданите за употреба на данните им да остане, за да се съхрани доверието им в системата.

mediapool.bg