Кламер БГ - Новини: Почитането на Гоце Делчев: Недопуснати българи и силно напрежение на границата (обновена)

Почитането на Гоце Делчев: Недопуснати българи и силно напрежение на границата (обновена)

България

|
Съб, 04 Фев 2023г. 19:15ч.
Почитането на Гоце Делчев: Недопуснати българи и силно напрежение на границата (обновена)

Сн. БГНЕС

България и Република Северна Македония (РСМ) отбелязаха в събота 151 години от рождението на Гоце Делчев в ситуация на силно напрежение между двете страни.

Според българското вътрешно министерство македонските власти не са допуснали български граждани на територията на Северна Македония, както и "неофициален забранителен списък".

Македонските власти предприеха засилени мерки за сигурност и до този момент няма потвърдени данни за сериозни инциденти.

Oт "Възраждане" твърдят, обаче, че на границата са били бити българи. По-късно от македонското вътрешно министерство съобщиха, че са били задържани трима българи, които са обиждали и нападнали полицейските служители, a oт "Възраждане" уточниха, че един от тях е бившият депутат от партията Ангел Георгиев.

Българската делегация, водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи на Република България Иван Демерджиев, положи венец на гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Скопие.

"Имаше най-различни опити за провокация, мисля, че ние се държахме по възможно най-правилния начин- така, както изисква отговорното политическо поведение, така, както изисква държавническото поведение", кaза Демерджиев.

По думите му има информация, че много български граждани са били възпрепятствани да се поклонят на гроба на Гоце Делчев.

"Взаимното уважение, което ние декларираме към народа на Северна Македония, и уверенията, които получихме, че това ще се случи, предполага точно това - да се даде възможност на всички да дойдат и да почетат паметта на Гоце Делчев", каза Демерджиев, цитиран от БТА.

По думите му информацията, която е получил, е, че причината за забавянето на автомобилите с българска регистрация е токов удар на граничните пунктове с България.

"За да няма такива проблеми в бъдеще съм разпоредил незабавно и са подготвени три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник от българското МВР на точно тези три ГКПП", каза Демерджиев.

"Такива мерки за сигурност не са необходими. Отношенията между нашите два народа не предполагат такива драконовски мерки, на каквито сме свидетели", добави той.

Задържан е депутат от "Възраждане"

От партия "Възраждане" съобщиха, че български граждани са били заплашвани и бити на границата с Република Северна Македония. Сред потърпевшите е и депутатът в 47-ия и 48-ия парламент Ангел Георгиев, твърдят от партията.

Лидерът на партията Костадин Костадинов коментира, че до задържането на Георгиев, който беше зам.-председател на Комисията по външна политика в последното Народно събрание, се е стигнало, след като той се опитва да разбере от граничните полицаи за задържан преди него българин:

"На техните въпроси отговор няма, в резултат на което полицаите започват безпричинно да ги бият и след това са отведени в сградата на КПП на македонската граница, а няколко секунди по-късно излъчването от телефона на Ангел Георгиев престава, след което вече нямаме връзка с него и не знаем ккаво се случва, но е арестуван и задържан в момента абсолютно безпричинно. Просто защото е питал защо задържат другия човек преди него. И заради това е пребит на границата", каза Костадинов.

Официалната делегация на Северна Македония, в която се включиха президентът Стево Пендаровски и премиерът Димитър Ковачевски, също положи цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата реката "Св.Спас" в Скопие.

По улиците на Скопие по посока на църквата "Св. Спас" с транспарант "Гоце е Македония" премина и шествието, организирано от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, водено от председателя на партията Християн Мицкоски.

ВМРО-ДПМНЕ разви силна антибългарска кампания и се противопоставя на включването на българите в македонската конституция, което е основното изискване на София, за да може Скопие да започне реални преговори за членство в ЕС.

Строги мерки

Движението в центъра на Скопие е блокирано, а улиците, които водят към църквата "Св. Спас" в Скопие, където е гробът на Гоце Делчев, са затворени, съобщи БНТ.

Още от граничните пунктове между България и Северна Македония, чак до столицата Скопие, има засилено полицейско присъствие.

Забранителен списък

Около 100-150 български граждани се очаква да пристигнат в Скопие, за да отбележат годишнината от рождението на Гоце Делчев, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред български медии в Скопие.

Има данни за спрени български граждани, не знам до колко са системни. В края на деня ще имам информация и до колко са основателни мотивите за това, каза в отговор на въпрос на БТА министър Демерджиев.

Пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър съобщи и за забранителен списък, макар и неофициален, в който присъстват имената на български политици.

По-рано София предупреди, че е готова не "безпрецедентен отговор", ако Скопие реши да не допуска български политици на територията на Северна Македония.

На българо-македонската граница не са били допускани никакви автомобили да влизат в Северна Македония за повече от час и половина. Обяснението на властите е, че е нямало ток и е било невъзможно обработването на данните, съобщи бТВ.

Властите в Северна Македония увериха, че са взети всички мерки да не бъдат допуснати инциденти, но и "обиди към македонския народ и държава или поведение, което да смущава чувствата на македонските граждани".

От МВнР опровергаха думите на македонския премиер Ковачевски, че българските власти не са уведомили колегите си в Скопие за това, че ще изпратят официална делегация за честванията.

Отношенията между двете страни достигнаха нова ниска точка, след като бе пребит секретаря на българския културен клуб в Охрид "Цар Борис III" Християн Пендиков.

mediapool.bg