Кламер БГ - Новини: България е с най-много застаряващи и най-малко млади медици в ЕС

България е с най-много застаряващи и най-малко млади медици в ЕС

Европа

|
Пон, 08 Март 2021г. 18:43ч.
България е с най-много застаряващи и най-малко млади медици в ЕС

Повече от половината здравни работници в България са на възраст над 50 години, сочат данни на Евростат за третото тримесечие на 2020 година. В това число влизат лекари, медицински сестри, акушерки и др.

По този показател страната ни е на първо място в ЕС, следвана от Литва и Италия. Общо в 9 държави-членки на ЕС здравните работници на възраст над 50 години са най-голям дял от работещите. В повечето държави (16 от 26) най-голям е делът на здравните работници на възраст 35-49 години, като най-висок е делът на Румъния (47%), следвана от Унгария и Чехия (и двете 43% ). Само в една държава-членка на ЕС здравните работници на възраст между 15 и 34 години представляват най-голям дял: Люксембург (43%).

Страната ни е на дъното на класацията по брой на младите медицински служители. Здравните работници на възраст между 15 и 34 години у нас е под 20 на сто, което е най-ниският дял в цялата общност.

Причините за обезпокоителните данни за медицинските кадри у нас са ясни от години: голяма ножица в заплащането в отделните специалности при лекарите, ограничени възможности за професионална реализация, основно в големите градове, което води до отлив на кадри. При медицинските сестри, акушерките и лаборантите проблемите са основно твърде ниското заплащане и свръхнатоварването. Това прави професията нежелана за младите, завършващите кадри търсят реализация в чужбина, а малкото останали застаряващи професионалисти работят на по няколко места срещу ниско възнаграждение.

Средно за ЕС здравните работници над 50-годишна възраст са 36% от всички, а младите кадри - 29%.

През третото тримесечие на миналата година общо 14.3 млн. европейци са заети в сектора на здравеопазването. 13% от заетите в сектора са лекари, а 30% - медицински сестри.

Работещите в ЕС лекари са 1.8 милиона, медицински сестри, акушерки и техни сътрудници 4.4 милиона, обгрижващи работници 3.9 милиона, други здравни специалисти 4.1 милиона.

По повод Международния празник на жените 8 март Евростат представя и статистика по пол, от която е видно, че 78% от заетите в здравния сектора са жени. Техният дял варира от 61% в Гърция до 90% в Естония и Латвия. В България малко над 80% от заетите в сектора на здравеопазването са жени.

Средно за ЕС 12.3% от работещите жени са ангажирани в здравния сектор. Техният варира много в отделните държави и региони. Най-много жени са заети в здравеопазването в северните части на ЕС – Швеция, Дания, Финланндия.

mediapool.bg