Кламер БГ - Новини: България е призована да разследва насилието над журналисти

България е призована да разследва насилието над журналисти

България

|
Ср, 16 Септ 2020г. 11:12ч.
България е призована да разследва насилието над журналисти

Вътрешният министър Христо Терзийски е призован от представители на Европейския парламент да инициира разследване за побоя над срещу българския журналист Димитър Кенаров, както и други случаи на насилие срещу представители на медиите при отразяването на протестите. Министърът е получил писмо от работната група за медиите в Европейския парламент.

"Ние, евродепутатите, ви пишем, за да призовем за пълно, цялостно и безпристрастно разследване на предполагаемата атака на българската полиция срещу Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, на 2 септември", секазва в писмото.

"Всички твърдения за малтретиране и насилие срещу журналисти трябва да бъдат незабавно разследвани", се казва в призова на евродепутатите. Те настояват за предприемане на "незабавни стъпки, за да се гарантира, че всички журналисти, отразяващи протестите и публични събития, могат да го правят в безопасност и независимост и с пълната защита на закона".

Самият Димитър Кенаров разказва, че на 2 септември е бил притиснат до стената от полицаи, докато правел снимки заедно с други колеги. Той е бил задържан и влачен през площада до стълбите на парламента.

"Призоваваме ви за незабавно и пълно разследване на тези твърдения и да се потърси сметка на отговорните," продължава писмото.

Евродепутатите припомнят на българския вътрешен министър и други два случая. Единият е с фоторепортера от АФП Николай Дочинов, който е удрян с палки по гърба, а и фотоапаратът му е счупен по време на протестите.

Николай Минков от БНТ е бил напръскан с лютив спрей заедно с няколко други журналисти и телевизионни екипи. Евродепутатите допълват, че "някои журналисти твърдят, че тези действия са заради журналистическата им работа".

Дуимитър Кенаров оповести за случая в профила си във Фейсбук. Той казва, че е бил ритан по главата от поне двама полицаи, задържан с белезници и влачен. Фотоапаратът му е отнет и счупен, въпреки че няколко пъти сее легитимирал като журналист.

Журналистът е бил вкаран в полицейски микробусза един час, а след това е откаран в 5-о РПУ, без заповед за задържане и без достъп до адвокат.

mediapool.bg