Кламер БГ - Новини: България е на опашката в ЕС по спазване на основни трудови права

България е на опашката в ЕС по спазване на основни трудови права

България

|
Пон, 11 Юни 2018г. 13:55ч.
България е на опашката в ЕС по спазване на основни трудови права

България е на опашката в ЕС по спазване на основни трудови права, обяви в понеделник президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи изводите от третия годишен доклад на синдиката за нарушаването на трудови права и данните от Глобалния индекс на Международната конфедерация на профсъюзите.

Според международното изследване България се намира в златната среда от шест групи държави по степен на нарушаване на правата. Ние сме в трета група, в която има четири държави от ЕС- Испания, Великобритания, Полша и Унгария. Най-много нарушени трудови права има в Румъния и Молдова. Всички останали европейски държави са с по-малко нарушения на трудовите права. Класацията включва 142 държави от целия свят.

В годишния доклад на КНСБ за 2017 година се посочва, че има ръст на забавените заплати, които през 2017 г. са 28.4 млн. лв. при 21 млн. лева през 2016 година. Има обаче и ръст на сумата на изплатените възнаграждения – 18.9 млн. лв. през 2017 г. при 16 млн. лв.през 2016 г.

Ръстът на забавените заплати се дължи основно на две предприятия, преустановили своята дейнст, които обаче дължат заплати на служителите си. Дължимите възнаграждения в тях са за 3.5 млн. лева. Според синдиката работниците вече подават повече сигнали за забавени заплати след инициираните законодателни промени от омбудсмана.

През 2016 година трудовите инспектори са констатирали 15 641 нарушения, свързани с изплащането на трудови възнаграждения, което е приблизително с 5000 случая по-малко от 2017 година.

Най-много нарушения на трудовите права има в ресторантьорството и хотелиерството - около трудови договори, режими на почивка, условия на труд, съобщи Пламен Димитров. Установените нарушения, свързани с работното време, почивките и отпуските през 2017 г. са 17 962 бр. В сравнителен план за тригодишен период се наблюдава тенденция към намаляване на тези нарушения, но продължава да бъде проблем неосигуряването на задължителна междудневна и седмична почивка в ресторантьорството, хотелиерството и търговията.

Тревожна тенденция е, че работодателите не спазват изискването за инструктаж на работниците за безопасна работа. Нарушенията по инструктажа за миналата година са 16 471 бр, което според КНСБ е причина за повишения трудов травматизъм през 2017 година в сравнение с 2016 година . При оценката на риска са установени 10 545 нарушения.

Димитров съобщи още, че данните до началото на юни сочат, че до момента са внесени толкова работници от трети страни, колкото за целия миналогодишен сезон. Той призова за засилени проверки на Инспекцията по труда, за да не се допускат нарушения на правата на работниците.

Доклад на КНСБ за правото на сдружаване отчита тревожни тенденции за увеличаване на антисиндикалната дейност от страна на публични държавни и общински структури.

Докладът разглежда и индивидуални случаи на нарушени трудови права. Сред тях се откроява сигнал на уволнена работничка от петричка фирма, ден след обявена бременност. В Благоевград е подаден сигнал за нарушения, свързани с платен годишен отпуск на учителка, на която е отказан натрупаният двегодишен платен отпуск, след като жената се е върнала на работа след отпуск поради бременност и раждане.

mediapool.bg