Кламер БГ - Новини: България е в ЕС, но ЕС не е в България

България е в ЕС, но ЕС не е в България

България

|
Вт, 21 Май 2019г. 13:00ч.
България е в ЕС, но ЕС не е в България

Като кандидат на Коалиция "ВЪЗХОД” искам да обясня наглед абсурдното заглавие на тази статия. То съдържа простата теза, че страната ни членува в Европейския съюз от 2007 година, но това е договор, към който държавата ни се е присъединила, а обществото ни не е. Веднага трябва да уточня, че вината за това не е в Брюксел, въпреки популярната теза за "бюрокрацията" и проблемите на "кривата краставица". За да бъдат конкретен ще посоча нещата, които не искаме да четем. Скучни са ни. Те са приети на 27 юни 2014 г. от Европейския съвет и са Стратегическа програма за следващите 5 години (сега сме 2019 та). Уточнявам, че в това време с дребен промеждутък у нас управлява партия с гордото заглавие Граждани за европейско развитие на България.

Та, какво пише в този документ?

Постигнато е съгласие за 5 приоритетни области. Явно и ние сме се съгласили.

Първата - Работни места, растеж и конкурентоспособност!

Един милион души напуснаха работните си места и отидоха да работят в други страни на ЕС. Значи не ги създаваме! Растежът ни е сравним с този на лилипутите и дори правителствените фенове знаят, че Хърватска (влязоха след нас) е по- добре. За конкурентоспособност е срамно да говорим, докато се хвалим с това, че сме най-евтини, шопската салата е прекрасна, а данъците ниски.

Втората - Възможности за действие и защита на гражданите!

Тази политика е насочена срещу бедността и социалното изключване, и срещу данъчните измами и укриването на доходи.

У нас милион и половина души са под прага на бедността и разследваме балкони и тераси, както и кипърски селяни - собственици на ски писти в България. Хора, нанесли щети за стотици милиони, се усмихват от екраните, а кметицата на "Младост" е влачена като людоед в съдебните зали.

Третата - Политики в областта на енергетиката и климата

Това засяга намаляването на зависимостта от внос на горива и газ. Осигуряване на достъпна и сигурна енергия.

Като изключим въглищата в маришкия басейн и малко водни централи, цялата ни енергетика продължава да зависи от Русия. И петрол, и газ, и ядрено гориво. За кражбата "Белене" писа някога Теменужка Петкова, а днес търси рестарт на проекта. Газова връзка с Турция няма, тази с Румъния "потъна" в Дунава с години, а хранилището в Чирен си мечтае за разширение толкова дълго, колкото електропреносната мрежа в страната мечтае инвестиции и спестяване на 20% загуби на ток.

Четвъртата - Свобода, сигурност и правосъдие

Не знам дали има смисъл да говорим за свобода у нас, но ако четете това, то сигурно има все още. Правосъдна реформа няма и никой не иска да има, а властта настоява и успява да има съветска вертикална прокуратура и съдилища под контрол. Във всяко село полицай се оказа лъжа - не първата, но предпоследната. Предотвратяването на организираната престъпност у нас представлява данъчни, полицейски и прокурорски проверки срещу тези, които не харесват ГЕРБ. Всяване на страх, а не превенция и борба с престъпност. Страната е шампион по корупция и бедност. Свободата на словото у нас е класирана на 111-то място, а управляващите ни повтарят като дебили, че у нас няма корупция, а само усещане за такава. Контрабанда също "нямаме", тя сама изплува на пакети в Черно море.

Пета - ЕС като мощен фактор на световната сцена

Очаква се да създаваме добри връзки със съседни на ЕС страни и да подкрепяме демокрацията в тях. Също - укрепване на общата сигурност и отбрана на съюза.

Целуваме Ердоган, Путин, Вучич и всички съседи с безспорни диктаторски режими. Нехаем, че в акваторията на Черно море нараства въоръжението, че има замразен конфликт в Абхазия, Молдова, Крим... Добре , че нещата в Македония се получиха и не успяхме да сбъркаме. От 15 години си купуваме нови самолети, провалихме търг за корабите, за пехотата не ми се мисли.

Та така, без претенции за дълбок анализ (защото никой не ги чете) се опитвам да кажа, че моята и на ВЪЗХОД политическа цел е ние реално да сме в Европейския съюз, а не група чиновници да пишат отчети, седнали в къщи за гости.

-------------

Арх. Емил Мечикян – водач на листата за Европейски парламент на Коалиция ВЪЗХОД, заместник-председател на Единна народна партия.

Арх. Емил Мечикян има магистърски степени по Архитектура и по Стопанско управление. Докторант е в бизнес факултета на УНСС. Има специализации и квалификации по стратегическо управление, управление на сгради и съоръжения, възобновяеми енергийни източници и др. Работил е в големи български и международни компании в областта на проектирането, строителството и недвижимите имоти, както и в банковия и IT сектори. Роден през 1969 г. в гр. София. Има две деца. Владее английски и руски език.

mediapool.bg