Кламер БГ - Новини: Случаите на коронавирус у нас са вече 62 (обновена)

Случаите на коронавирус у нас са вече 62 (обновена)

България

|
Пон, 16 Март 2020г. 18:35ч.
Случаите на коронавирус у нас са вече 62 (обновена)

Случаите на болни с коронавирус у нас са вече 62 души, съобщи началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски в понеделник следобяд.

Във ВМА от 95 направени проби - 4 са положителни и хората са на домашно лечение. В Националната референтна лаборатория от 145 проби, 6 са положителни. Пациентите в болница са 10 във ВМА, "Пирогов" - 2, "Александровска" - 2, Габрово - 2, в Плевен - 4. В Белодробната болница петимата пациенти са оставени за домашна карантина и те нямат клинични оплаквания.

Болницата в Лом е пратила заразно болен в София

Мутафчийски съобщи, че днес е било допуснато грубо нарушение на правилата, при което пациент с положителна проба за коронавирус е бил изпратен от Лом в Александровска болница.

Мутафчийски обясни, че пациентът не е върнат, но това е грубо нарушение на правилата за лечение на инфекциозни болести и прокуратурата се е самосезирала за случая.

10 нови случаи за ден

Така за ден бяха регистрирани 10 нови случая, след като сутринта болните бяха 52. Сутринта беше съобщено за доказан нов случай на 9-годишно дете от Великобритания, което е било на почивка у нас в ски курорта Банско. То няма сериозна клинична картина, но е ясна епидемиологичната пътека на заразяване. Чичото на детето, който също е в България, е бил контактен преди това със сестра си, която е болна от коронавирус. "Още един пример за върховна безотговорност. И точно това е големият проблем на нашите туристичесски фирми и хотели в момента, че в стремежа си да запазят бизнеса си приемат хора, които са напълно безотговорни", каза Мутафчийски. Детето е било на почивка с чичо си в Банско.

Мутафчийски заяви, че общо за страната се забелязва тенденция към спазване на препоръкките. Той изрази благодарност към хората, които са разбрали сериозността на ситуацията и се придържат към това да си стоят вкъщи и да излизат само по необходимост.

"Когато има мобилизация в обществото, тогава не е нужно да пренатягаме положението. Тя се вижда, дай боже, да продължи", каза той.

И българин в Сингапур е с Covid-19

По-рано от Министерството на външните работи съобщиха за 53-годишен мъж, български гражданин, който живее постоянно в Сингапур, и е бил тестван положително за наличие на коронавируса. В средата на март той е пътувал във Франция. Потвърждение за неговото инфектиране с Covid-19 е направено от медицинските органи в Сингапур на 15 март, съобщиха от Външно министерство.

В момента българският гражданин се намира в изолатора на Националния център за инфекциозни болести (NCID) в Сингапур. Той е в стабилно състояние и се чувства добре. Посолството ни в Джакарта следи отблизо ситуацията с българския гражданин в Сингапур и остава в контакт с местните власти.

Карантината за болните е минимум 21 дни, а за здравите - 14

Мутафчийски обясни по-рано, че карантината е различна за различните групи хора.

Хората, които не са болни, но са били контактни или има подозрения, че е възможно да са болни, се поставят под 14-дневна карантина и ако след изтичането ѝ не са болни, тя се прекратява.

Хората, които обаче са доказано болни от коронавирус, подлежат на по-дълга карантина и е погрешно да я нарушават след 14-ия ден. Мутафчийски обясни, че те трябва да престоят минимум 21 дни под карантина и след това да се докаже с тест, че са се изчистили от вируса. По думите му средният период на изчистване е 20 дни, но има описани случаи в практиката и за 37 дни.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че се разширява с още пет държави списъкът с местата, откъдето връщащите се биват поставяни под задължителна 14-дневна карантина. Това са Франция, Германия, Швейцария, Великобритания и Нидерландия. Гражданите, които влизат от тези страни ще са под задължителна 14-дневна карантина заедно с по-рано определените като рискови като Китай, Италия и др. При пристигане независимо дали по въздух или земя, ще се дава предписание за задължителна карантина и ще се предупреждава, че лицето носи наказателна отговорност ако я наруши - с глоба или затвор.

Засега си позволяваме лукса да лекуваме средно тежки случаи в болница

Мутафчийски съобщи, че засега у нас можем да си позволим лукса средно тежките пациенти да се лекуват в болница. "Дай боже да не стигаме дотам да не можем", каза той. При натоварване на системата обаче може да се наложи да се приемат само хора, нуждаещи се от дихателна реанимация.

Мутафчийски каза, че има хора, които се поддават на паника и искат да бъдат приети в болница, без това да е нужно и коментира, че не може големи болници да ги запълваме със здрави хора.

Медици не напускат болницата 14 дни, когато има болни с Covid-19

Той съобщи, че във всички болници, където има доказани случаи с Covid-19, лекарите не излизат от болницата за период от 14 дни. Мутафчийски посочи, че това е голямо изпитание и затова е бил важен жестът на правителството да стимулира финансово всичкия медицински персонал на първа линия в борбата с болестта. По настояване на премиера няма диференциация дали става въпрос за лекари, сестри или санитари, защото допълнителните средтсва са за риска, а не за квалификация и човешкият живот се цени еднакво.

Мутафчиайски предупреди също, че ски курортите се оформят като инкубатор за разспространението на коранивирус, заради преохлаждането на носоглътката, което я прави по-податлива на вируси.

mediapool.bg