Кламер БГ - Новини: Българите ще могат да гласуват на 11 юли и от летните курорти

Българите ще могат да гласуват на 11 юли и от летните курорти

България

|
Вт, 01 Юни 2021г. 20:08ч.
Българите ще могат да гласуват на 11 юли и от летните курорти

Виолета Комитова, сн. БГНЕС

Българите ще могат да гласуват не само по постоянен адрес, който е отбелязан в личните им карти, а и от летните или планински курорти, ако са във ваканция на 11 юли. За целта ще може да се издава удостоверение за настоящ адрес от общината, в която са отседнали. Това стана ясно във вторник от изказване на служебния регионален министър Виолета Комитова.

Настоящият адрес се издава от общината по местопребиваване, стига да има удостоверение от собственика на имота, в който са отседнали, че е съгласен да се регистрирате там. Чрез издаването на такова удостоверение можете да отидете да гласувате в местната секция, където сте отседнали, независимо, че не сте неин жител, обясни Комитова.

Министърът посочи, че е изпратила подробен отговор на такова запитване от ЦИК и им е обяснила, че на кметовете на всички населени места е разпоредено да открият местен имот, на чийто адрес почиващите могат да си извадят удостверение за настоящ адрес.

"Може да е трафопост, може да е общежитие, те са длъжни да намерят такъв имот", уточни Комитова.

За хората, които са отседнали на хотел, по нейните думи това не важи – хотелът не може да издава удостоверение за настоящ адрес, това може да направи само общината. За целта собственикът на хотела трябва да заяви това пред местните власти.

mediapool.bg