Кламер БГ - Новини: Областният управител на Бургас ще оспори строежите край Силистар

Областният управител на Бургас ще оспори строежите край Силистар

България

|
Ср, 29 Авг 2018г. 17:06ч.
Областният управител на Бургас ще оспори строежите край Силистар

Областният управител на Бургас е получил нареждане от премиера и лидер на ГЕРБ да оспорва взетото миналата седмица решение на Общинския съвет на Царево за изработване на план за застрояване на терен край плажа "Силистар" и ще го направи като получи официално документите. Това съобщи Вълчо Чолаков пред Mediapool в сряда малко след като екоинспекцията в Бургас обяви на сайта си, че общинското решение е взето без екооценка и нарушава законите за устройството на територията, за опазване на околната среда и за биоразнообразието. Писма с тези констатации са били изпратени на Чолаков и на регионалното министерство.

Чолаков каза, че в областната администрация вече е постъпило писмото от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Бургас, но решението на общинарите все още не е дошло, като крайният срок за това изтича в петък.

Областният управител посочи, че предстои да се запознае с документите, но вече е получил нареждане на Борисов да обжалва решението на градския съвет в Царево и ще се съобрази с това. Становището на РИОСВ пък му дава още аргументи в тази посока.

От правителствената пресслужба също обявиха нареждането на премиера към Чолаков да спре решението на общинарите в Царево. "Ще бъде преценена възможността за връщане или оспорване пред съда на решението. Разглежда се и алтернативата да бъде сигнализирана Окръжна прокуратура", посочиха от Министерския съвет.

От регионалното министерство засега няма реакция по казуса, за който стана ясно след предупреждения на природозащитници още преди гласуването на скандалното решение, че то ще е незаконно.

Кметът на Царево Георги Лапчев, който е вносител на предложението, и общинарите обаче не се вслушаха в това и приеха да има план за застрояване. След като се разгоря скандалът премиерът Бойко Борисов нареди по партийна линия като лидер на ГЕРБ на Лапчев да "задържи" изпълнението на решението до убеждаване на обществеността в правотата му. След което кметът на Царево обяви за "фалшива" новината за застрояване на терена, който е бил навремето свинарници на ТКЗС, но днес попада в защитените територии на парк "Странджа". Той даде пред журналисти абсурдното обяснение, че целта на плана за застрояване на терена била да се обособи общински път, който да осигури безпрепятствен достъп до плажа, а включените строежи на две двуетажни вили, за които има инвестиционно намерение, били за да пазят терена.

След проверка на регионалната екоинспекция нейният директор Тонка Атанасова е изпратила писма до министъра на регионалното развитие и благоустройството и областния управител на Бургас, с което ги информира за нарушенията при взетото решение, съобщава РИОСВ-Бургас.

Така двете институции, които реално могат да вземат отношение по скандалния казус, са уведомени, че с взетото решение е допуснато нарушение на Закона за устройство на територията, тъй като

на основание чл. 125, ал. 7 заданието за изработване на проекта на Подробния устройствен план – план за застрояване за имота е следвало да бъде внесено в екоинспекцията за преценка дали отговаря на изискванията на законите за опазване на околната среда и за биологичното разнообразие.

В РИОСВ- Бургас обаче не е постъпвало такова задание и "с цел недопускане на нарушения на законодателството", екоинспекцията се обръща към институциите за предприемане на действия в рамките на тяхната компетентност.

Още в края на седмицата от БСП обърнаха внимание на Борисов, че областният управител е този, който може да оспорва общинските решения и да ги връща за прегласуване.

Предстои да се види реакцията на общинския съвет при положение, че лидерът на ГЕРБ се е намесил, а решението бе подкрепено от

13 от общинарите, осем от които са представители на управляващата партия.

mediapool.bg