Кламер БГ - Новини: Природният газ ще е с 21% по-евтин през май

Природният газ ще е с 21% по-евтин през май

България

|
Пон, 01 Май 2023г. 19:02ч.
Природният газ ще е с 21% по-евтин през май

Природният газ ще е с 21% по-евтин през май

Природният газ поевтинеява с 21% от 1 май.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месеца и тя е в размер на 77.55 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора.

По-рано днес от "Булгаргаз" съобщиха, че окончателно предлагат именно цената от 77.55 лева/MWh ( без акциз и ДДС). За април цената на мегаватчас беше 98.16 лв.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" и компонента, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации, посочват от КЕВР.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс за май е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ (IGB) на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 62,65 % от потреблението на страната за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, посочват от КЕВР.

По време на провелите се миналата седмица обсъждания на цената на природния за май от "Булгаргаз" обявиха, че очакванията са за около 18% намаление, но в крайна сметка предложената сега цента е с 21% по-ниска от утвърдената цена за април.

Очаква се по-късно в понеделник Комисията за енергийно и водно регулиране да гласува и утвърди цената на синьото гориво за май.

mediapool.bg