Кламер БГ - Новини: Броят на журналистите по света, които са зад решетките, с нов рекорд

Броят на журналистите по света, които са зад решетките, с нов рекорд

Свят

|
Четв, 09 Дек 2021г. 13:09ч.
Броят на журналистите по света, които са зад решетките, с нов рекорд

Броят на журналистите по света, които са зад решетките, с нов рекорд

Броят на журналистите по света, които са зад решетките, достигна най-високото си ниво през 2021 г., сочи ново проучване на организацията с нестопанска цел Комитет за защита на журналистите (КЗЖ), предаде Ройтерс. В доклада се посочва, че към 1 декември на настоящата година в затвора се намират 293 репортери.

Най-малко 24 журналисти са били убити заради работата си, а 18 други са загинали при обстоятелства, които правят твърде трудно да се определи дали са били обект на посегателство заради тяхната работа, констатира КЗЖ в годишното си проучване за свободата на медиите и нападенията срещу журналистите.

Макар че причините за вкарване на репортери в затвора варират между различните държави, рекордният брой отразява политическите сътресения по света и нарастващата нетърпимост към независимото информиране, подчертава базираната в САЩ организация с нестопанска цел.

"Това е шестата поредна година, в която КЗЖ документира рекорден брой журналисти, хвърлени в затвора по целия свят", заяви изпълнителният директор на КЗЖ Джоел Саймън.

"Този рекорден брой отразява две неразривно свързани предизвикателства - правителства по света са решени да контролират и управляват информацията, и са все по-нагли в усилията си да постигнат това", подчертава Саймън.

Сред журналистите, които са били убити през 2021 г., са Даниш Сидики, фотограф на Ройтерс, който загина при атака на талибаните в Афганистан през юли, и Густаво Санчес Кабрера, който беше застрелян и убит в Мексико през юни.

Китай вкара в затвора 50 журналисти - най-много от всички държави, следван от Мианма (26), където репортери бяха арестувани в рамките на твърдите мерки за ограничаване на недоволството след военния преврат на 1 февруари. На трето място е Египет (25), следван от Виетнам (23) и Беларус (19), съобщи КЗЖ.

За първи път в списъка на КЗЖ са включени журналисти в Хонконг, до чийто арест се е стигнало в резултат на закона за националната сигурност, наложен от Пекин на мегаполиса през 2020 г. Според него всичко, което Пекин смята за подривна дейност, отцепничество, тероризъм или сговор с чужди сили, се наказва, като присъдите може да са и доживотен затвор.

Мексико, където журналистите често са обект на посегателства, когато работата им засяга престъпни банди или корумпирани служители, остава най-смъртоносната за журналисти страна в западното полукълбо, отбелязва КЗЖ в доклада си.

mediapool.bg