Кламер БГ - Новини: Броят на жертвите при наводненията в Пакистан расте

Броят на жертвите при наводненията в Пакистан расте

Свят

|
Ср, 31 Авг 2022г. 14:19ч.
Броят на жертвите при наводненията в Пакистан расте

Сн. ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите при катастрофалните наводнения в Пакистан не спира да расте. Страната, изпитваща финансови затруднения, се бори да спаси и да се погрижи за милиони хора, принудени да напуснат домовете си заради придошлите води, предаде ДПА.

Националната служба за управление на кризи и бедствия съобщи, че 1162 души, сред които 384 деца и 231 жени, са загинали при наводненията от средата на юни. Очаква се броят на жертвите да се увеличи през следващите дни.

Повече от 33 милиона души в 116 от 160-те административни района на Пакистан са засегнати от наводненията. Най-малко 72 района са обявени за зони на природно бедствие.

Стотици хиляди хора са без храна, чиста вода, подслон и лекарства.

Наводненията вече са нанесли щети на повече от един милион къщи, над 5000 километра пътища и 243 моста.

Повече от 2 милиона акра (над 800 хиляди хектара) земеделска площ са залети, като е унищожена реколта от памук, ориз, фурми, домати, люти чушки и други зеленчуци. Удавили са се над 730 хиляди бикове, волове и крави.

Животновъдството е спасителен пояс за хората в селските райони и източник на доходи за повече от осем милиона души в Пакистан, отбелязва ДПА. Цените на храните и зеленчуците в страната скочиха рязко, след като хиляди хектара реколта беше загубена през последните седмици.

Ситуацията накара правителството да обмисли премахване на забраната за търговия с Индия и разрешаване на вноса на зеленчуци и други хранителни продукти. Засега обаче няма взето решение по въпроса.

Пакистанският министър на финансите Мифтах Исмаил каза днес, че международни агенции са се обърнали към правителството, търсейки разрешение за пренасяне на хранителни продукти от Индия през сухопътната граница.

Управляващите в Исламабад обаче изглежда няма да приемат такива предложения, като се имат предвид острите отношения между двете страни и потенциалните политически последици. Подобни решения в миналото бяха използвани от опозицията и представени като противоречащи на националния интерес, отбелязва ДПА.

Правителството обяви национално извънредно положение и призова за помощ. Премиерът Шахбаз Шариф призова развитите страни да не оставят на произвола на съдбата държави като Пакистан, който е отговорен за по-малко от 1 процента от въглеродните емисии на планетата.

"Днес сме ние, а утре може да бъде някой друг. Заплахата от климатичните промени е реална, силна и ни гледа в очите", написа Шариф в Туитър акаунта си.

Според министъра на планирането, развитието и специалните инициативи Ахсан Икбал наводненията вече са причинили икономически загуби за около 10 милиарда долара.

Пакистан и без това е в тежко икономическо състояние заради високия дефицит по текущата сметка, бюджетния дефицит и хроничния недостиг на енергия.

Икбал каза, че ще са необходими поне пет години, за да се изгради наново живота на засегнатите от наводненията.

Вчера ООН отправи спешен призив за помощ от 160 милиона долара.

"Пакистан е потънал в страдание", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш във видеообръщение.

Очаква се Гутериш да посети Пакистан следващата седмица.

Самолети с международна помощ вече започнаха да пристигат в страната, а няколко държави обещаха финансова подкрепа. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви отпускането на 30 милиона долара за критична хуманитарна помощ като храна, чиста вода и подслон.

mediapool.bg