Кламер БГ - Новини: Броят на жертвите от земетресенията в Турция достигна 43 556 души

Броят на жертвите от земетресенията в Турция достигна 43 556 души

Свят

|
Четв, 23 Фев 2023г. 16:23ч.
Броят на жертвите от земетресенията в Турция достигна 43 556 души

Сн. ЕПА/БГНЕС

Броят на загиналите в Турция в резултат на разрушителните земетресения този месец достигна 43 556 души, заяви министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу, цитиран от Ройтерс.

Сойлу заяви за държавната ТРТ Хабер, че след първия трус на 6 февруари е имало 7930 вторични труса и че над 600 000 апартамента и 150 000 търговски обекта са понесли най-малко умерени щети.

"Това е едно от най-големите земетресения в света", подчерта Сойлу, цитиран от Анадолската агенция.

Земетресенията на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш засегнаха над 13 милиона души в общо10 окръга, сред които Адана, Адъяман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Килис, Малатия, Османийе и Шанлъурфа. Турция обяви четвърта степен на опасност, като призова за международна помощ.

Силните трусове причиниха мащабни разрушения и жертви и в съседна Сирия.

Турция ще разшири разследването на строителни предприемачи

Турция ще разшири разследването на строителни предприемачи, заподозрени, че са нарушили стандартите за безопасност след разрушителните земетресения, заяви Сойлу.

По думите му засега са идентифицирани 564 заподозрени, 160 души официално са арестувани и срещу много други се води разследване. "Нашите градове ще бъдат построени на правилните места, нашите деца ще живеят в по-силни градове. Ние знаем пред какъв тест сме изправени и ние ще излезем от това по-силни", заяви Сойлу пред държавната ТРТ Хабер.

Същевременно министърът на екологията и градоустройството Мурат Курум уточни днес, че над 164 000 сгради в Турция са се срутили, понесли са тежки щети или подлежат на събаряне. Той отбеляза, че това е установено след инспектиране на около 1 250 000 милиона сгради в 11-те пострадали от земетресенията окръга.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща домовете да бъдат построени отново в рамките на една година.

Ердоган, който е на власт от две десетилетия, е изправен пред избори след четири месеца. Още преди трусовете социологическите проучвания сочеха, че той е под натиск заради кризата от високите разходи за живот, която може да се влоши, тъй като бедствието възпрепятства селскостопанското производство, отбелязва Ройтерс.

Сойлу каза, че са били издигнати около 313 000 палатки, а 100 000 контейнерни домове ще бъдат инсталирани в земетръсната зона.

Около 865 000 души живеят в палатки и 23 500 в контейнерни жилища, докато 376 000 са в студентски общежития и обществени къщи за гости извън зоната на земетресението, заяви Ердоган във вторник.

Турция стартира временна схема за подкрепа на заплатите в сряда и забрани съкращенията в 10 града, за да защити работниците и бизнеса от финансовото въздействие на мощното земетресение, което удари южната част на страната.

mediapool.bg