Кламер БГ - Новини: Най-малко 117 души загинаха при големите наводнения в Европат (видео)

Най-малко 117 души загинаха при големите наводнения в Европат (видео)

Свят

|
Пет, 16 Юли 2021г. 15:29ч.
Най-малко 117 души загинаха при големите наводнения в Европат (видео)

Сн. ЕПА/БГНЕС

Най-малко 117 души загинаха при опустошителните наводнения, които сполетяха части от Европа.

Потвърдените жертви в Германия са 103.

Операциите по издирване на оцелели продължават, след като наводненията превърнаха живописни пейзажи и градове с историческо значение в западната част на страната в разруха, отбелязва ДПА.

Поройни валежи и наводнения причиниха разрушения тази седмица на градове и села в Западна Европа, включително в части от Франция, Швейцария, Люксембург и Нидерландия.

Най-тежко засегнатите райони са Западна Германия и Източна Белгия.

Има опасения, че с оттичането на водата ще бъдат намерени телата на още загинали.

Около 900 войници помагат на спасителните екипи в Германия. Пътища и железопътни линии са наводнени, което затруднява работата на спасителите.

Властите в окръг Арвайлер в западната германска провинция Райнланд-Пфалц съобщиха, че нямат информация за местонахождението на над хиляда души.

"В момента изхождаме от предположението, че има около 1300 изчезнали. Само в района на окръжния град Бад Нойенар-Арвайлер от сутринта е имало около хиляда обаждания, спасителните операции продължават", се посочва в съобщение на пресслужбата на окръга.

От понеделник в Западна Германия валят проливни дъждове и множество селища са залети от придошлите реки. Най-тежко пострадали от стихията са провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц.

"Броят на откритите тела нараства почти с всеки изминал час", заяви представител на регионалното вътрешно министерство на Северен Рейн-Вестфалия.

Това е едно от най-тежките природни бедствия в Германия след Втората световна война. Множество градове и села са залети от придошлите вследствие на проливните дъждове реки.

По време на визитата си във Вашингтон германската канцлерка Ангела Меркел нарече наводненията "трагедия" и обеща да бъде оказана необходимата помощ на пострадалите.

Смъртоносните наводнения изведнъж поставиха борбата с климатичните промени в центъра на предизборната кампания за парламентарните избори в Германия през септември.

Политически лидери използваха случая, за да призоват нацията да обърне по-сериозно внимание на предизвикателствата, които носи със себе си глобалното затопляне.

Лидерът на Християндемократическия съюз Армин Лашет заяви, че за безпрецедентните наводнения и проливните валежи е отговорно глобалното затопляне.

"Ще се сблъскваме с подобни събития отново и отново и това означава, че ще трябва да ускорим мерките за защита на климата, защото климатичните изменения не са ограничени в рамките на една страна", каза Лашет, който е и регионален премиер на провинция Северен Рейн - Вестфалия, където наводненията отнеха живота на десетки хора.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер каза в извънредно обръщение, излъчвано по телевизията, че планира да посети пострадалите от наводнения райони в Западна Германия.

Тежка е ситуацията и на места в Белгия, Нидерландия и Люксембург.

До 11 души нарасна броят на жертвите на наводненията в южната част на Белгия, които се оказаха най-тежките за последните 20 години.

"Властите потвърдиха гибелта на 11 души, а за безследно изчезнали се смятат трима спасители, чиято лодка се е преобърнала в кален поток", посочва телевизионният канал.

Наводненията във Валония в южната част на Белгия започнаха в сряда през нощта срещу четвъртък в резултат на проливни дъждове, които продължиха и през целия вчерашен ден.

Спасителите използват моторни лодки и хеликоптери за евакуация на блокирани от водата хора.

Хиляди хора в Нидерландия бяха призовани да напуснат домовете си, за да се спасят от наводнения заради прииждащите реки, предаде Ройтерс.

Няколко градове и села по течението на река Маас в провинция Лимбург посъветваха хората снощи да потърсят убежище поне до днес следобед заради голямата опасност домовете им да бъдат наводнени в близките часове.

mediapool.bg