Кламер БГ - Новини: Броят на жертвите на Covid-19 в света наближава половин милион

Броят на жертвите на Covid-19 в света наближава половин милион

Коронавирус

|
Ср, 24 Юни 2020г. 12:17ч.
Броят на жертвите на Covid-19 в света наближава половин милион

Над 477 000 души са починали от новия коронавирус по света, съобщи агенция Франс прес, като се позова на събрани от нея официални данни към 6.25 ч. по Гринуич (9.25 ч. българско време) в сряда. Смъртните случаи са 477 117 от общо 9 263 743 регистрирани заразени.

Европа остава регионът с най-много починали - 193 800 от 2 557 761 потвърдени инфектирани.

Коронавирусът обаче се разпространява най-бързо в Латинска Америка, отбелязва Франс прес. Броят на починалите там вече е 100 378 от 2 163 835 регистрирани заразени. Най-засегнатите страни са Бразилия, Мексико, Перу и Чили.

В Бразилия има 1 145 906 заразени и 52 645 починали. Мексико регистрира 191 410 случая на заразяване, 23 377 от които са завършили фатално.

В. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че социалното неравенство, претъпканите градове, легионите от работещи в сивия сектор и слабите системи за здравеопазване подкопават усилията за борба с коронавируса в региона. При това някои правителства не са взели адекватни мерки.

Бразилски федерален съдия нареди вчера на президента Жаир Болсонаро да носи маска на обществени места в столицата Бразилия. Държавният глава предизвика възмущение, като пренебрегна разпоредбите, появявайки се пред обществото, без да носи маска или като я носеше неправилно.

В много отношения липсата на ясен подход срещу пандемията в някои части на Латинска Америка напомня на зле организираните мерки в САЩ. Докато вирусът се разпространява в региона, там се увеличи корупцията, засили се и без това острото политически разделение в някои страни и някои правителства наложиха ограничения на гражданските права. Икономики, които едва се справяха преди появата на вируса, вече са на ръба на пропастта. Милиони хора са без работа, милиони други са изложени на риск. По данни на ООН 16 милиона души в региона може да изпаднат в крайна бедност.

Латинска Америка има широка палитра от различни политики, култури, географски и исторически различия. Някои общи за региона черти обаче може да помогнат да се обясни защо много страни изпитват затруднения да отслабят удара, въпреки че бяха предупредени най-малко месец по-рано. Сред тях е фактът, че около 53 на сто от работещите в региона са ангажирани в сивия сектор и живеят в пренаселени части на големите градове с лоша хигиена и ограничен достъп до прясна вода. Ако спазват изискванията на карантината, тези хора трябва да гладуват, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Броят на новите заразени с коронавируса за едно денонощие в САЩ се е увеличил до най-високото си равнище от два месеца, предаде Асошиейтед прес. Според данни, събрани от университета "Джонс Хопкинс", вчера в страната е било съобщено за 34 700 нови случая. Това е третият най-висок брой след 24 април (рекордните 36 400 нови заразени) и 9 април (34 800).

Общо в страната са регистрирани над 2,36 милиона случая на заразяване и коронавирусът е причинил смъртта на над 122 000 души

Броят на новите случаи за денонощие в САЩ започна отново да нараства от над една седмица, след като намаляваше в продължение на повече от шест седмици. Докато разпространението на заразата не спира да се забавя в първите огнища като Ню Йорк и Ню Джърси, вирусът удря южната и западната част на страната. Вчера регистрираха рекорден брой нови случаи няколко щата - Аризона, Калифорния, Невада, Тексас и Мисисипи.

Коронавирусът се насочва към по-младите. Все повече млади хора дават положителна проба за вируса. Смята се, че партитата, груповите събирания и посещенията на барове са отговорни за нарастващия брой на случаите на заразени, ненавършили 30-годишна възраст. Предупрежденията идват от южната част на САЩ, където нараства броят на случаите на пациенти с Covid-19 между 20 и 40 години.

Много от щатите, където е регистрирано по-голямо разпространение сред младите, са сред тези, в които ограничителните мерки бяха отслабени. Не слушайте Тръмп. Носенето на маска е от жизненоважно значение, а не е политическа декларация, подчертава по този повод американският в. "Вашингтон пост" в редакционна статия.

Президентът Доналд Тръмп представя носенето на маска като част от сблъсъка на различни ценностни системи. С това той замъглява и поставя под съмнение значението на действие, което би трябвало просто да има за цел лична защита и обществена хигиена.

Добрата новина е, че компаниите започват не само да се вслушват в изследванията за ползата от носенето на маска, но и да осъзнават последиците за своите печалби, ако мярката не се спазва, отбелязва изданието. Всички американци и всички предприятия искат страната да бъде отворена отново. Тръмп обаче погрешно представи проблема като избор между икономическо възстановяване и обществено здраве. Всъщност целта е икономиката да се върне към работа по интелигентен начин, без да се предизвика ново цунами от случаи на зараза - нещо, което ще изисква отговорни решения от щатски и местни лидери, компании и отделните хора. Носенето на маска е едно от основните неща, с които да се започне, подчертава "Вашингтон пост".

През последното денонощие в Русия са били регистрирани 7176 нови случая на коронавирус. С това общият брой на потвърдените заразени вече е 606 881. Страната е на трето място по този показател в света след Съединените щати и Бразилия.

Броят на новите заразени в Москва е намалял до най-ниското си равнище от 8 април. С 811 установени случая общият им брой в руската столица е достигнал 216 906.

154 души са починали от коронавируса в Русия през последното денонощие. Общият брой на смъртните случаи в страната вече е 8513. Починали са 1,4 процента от всички потвърдени заразени.

Смъртните случаи за изминалите 24 часа в Москва са 14 - минимум от 17 април. Общият брой на починалите в руската столица е достигнал 3657.

Рекорден брой пациенти с коронавирус са били изписани от болница в Русия през последното денонощие - 12 393 души. Общият брой на изписаните от болница пациенти с коронавирус в Русия е достигнал 368 822 - 60,7 процента от всички потвърдени заразени. В Москва са били изписани 2020 пациенти с коронавирус. Общият брой на оздравелите в руската столица вече 141 268 - 65 процента от потвърдените заразени в града.

Рекорден брой нови заразени за едно денонощие са били регистрирани в Украйна през последните 24 часа, се посочва в комюнике на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО). С още 940 потвърдени случая общият им брой в страната вече е 39 014. Предишният рекорд от 921 нови заразени датираше от 18 юни. Вчера бе съобщено за 833 потвърдени случая.

СНСО определя епидемиологичната ситуация във връзка с разпространението на вируса като "изключително напрегната и опасна". Той обяснява ръста на новите случаи с "небрежното отношение към основните инструкции и препоръки".

1051 души са починали в Украйна от Covid-19, съобщи министърът на здравеопазването Максим Степанов. Смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване през последното денонощие са 16. 17 409 човека вече са оздравели.

Украинските власти подготвят болниците за втора вълна на заразата, тъй като биват хоспитализирани все повече хора с тежко протичане на заболяването, каза Степанов.

Рекорден брой нови заразени с коронавируса и починали от коронавируса за едно денонощие бе регистриран в Индия през последните 24 часа, предаде Асошиейтед прес, като се позова на министерството на здравеопазването. То съобщи за 15 968 нови заразени, с което общият им брой достигна 456 183. Индия е на четвърто място в света по този показател след Съединените щати, Бразилия и Русия.

465 души са починали от Covid-19 в страната през последните 24 часа. С това общият брой на смъртните случаи в Индия от причиняваното от новия коронавирус заболяване вече е 14 476. Страната е на осмо място в света в мрачната статистика.

Най-тежко засегнати са щатите Махаращра, Делхи и Тамил Наду, където са регистрирани близо 60 процента от всички случаи на заразяване в Индия. Смята се, че реалният брой на заразените е много по-висок по редица причини, например ограниченото тестване, отбелязва АП. Ситуацията в столицата Делхи е повод за нарастващо безпокойство. Местните власти са критикувани за лошото проследяване на контактите на заразените и липсата на легла в болниците.

Рекорден брой смъртни случаи от новия коронавирус за едно денонощие е бил регистриран в Република Южна Африка през последните 24 часа, предаде Асошиейтед прес, като се позова на здравните власти. Още 111 човека са починали в страната. С това общият брой на смъртните случаи в РЮА от причиняваното от коронавируса заболяване надхвърли 2100 (2102).

Страната е с най-много регистрирани заразени в цяла Африка. Потвърдените случаи в РЮА са повече от 106 000 - близо една трета от всички близо 325 000 инфектирани на континента. Недостигът на тестове и медицински материали остава проблем в Африка, която може да се превърна в следващото огнище на пандемията, отбелязва АП.

Южноафриканските власти съобщиха днес, че ще започнат да ваксинират хора срещу Covid-19. Това ще е първото изпитание на ваксина срещу заболяването на континента.

Петдесет и един нови заразени с коронавируса са били потвърдени в Южна Корея през последното денонощие. Това е най-високият брой тази седмица. В понеделник южнокорейските власти съобщиха за 17 нови случая, а вчера - за 46. Голяма част от новорегистрираните заразени живеят в Сеул и предградия на столицата. Общият брой на потвърдените случаи в Южна Корея достигна 12 535. Днес властите не съобщиха за нови починали от коронавируса. Броят на смъртните случаи в Южна Корея остава 280.

В понеделник властите констатираха началото на втора вълна на разпространение на коронавируса в страната.

Китай съобщи днес за 12 нови заразени с коронавируса през последното денонощие. Това стана на фона на продължаващите признаци за затихване на откритото наскоро огнище на заразата в Пекин. Седем от новите случаи са регистрирани в столицата, а два - в съседната провинция Хъбей. Останалите три са "внесени" от чужбина - два в Шанхай и един в провинция Шаанси. Общият брой на заразените с новия коронавирус в Китай е 83 430. 4634 от тези хора са починали.

Общо 256 случая на зараза бяха потвърдени в Пекин, след като местен клъстър бе проследен на голям пазар на едро в югозападната част на града на 11 юни. Оттогава властите в китайската столица предприеха мерки за ограничаване на разпространението на вируса, като проведоха масово тестване, затвориха училищата, блокираха квартали и забраниха пътуванията без неотложна необходимост.

Австралия регистрира първи смъртен случай на болен от Covid-19 за последния месец, предаде Асошиейтед прес. С това общият брой на починалите след зараза с коронавируса в страната достигна 103. Властите в щата Виктория съобщиха, че мъж на 80 и няколко години е починал снощи. В щата са установени нови 20 инфекции. От началото на епидемията в Австралия са се заразили над 7500 души.

mediapool.bg