Кламер БГ - Новини: Бронирани машини за 1.5 млрд., мандатът на правителството може да не стигне

Бронирани машини за 1.5 млрд., мандатът на правителството може да не стигне

България

|
Вт, 07 Юли 2020г. 16:38ч.
Бронирани машини за 1.5 млрд., мандатът на правителството може да не стигне

Управляващите ще се опитат да сключат сделка за новите бронирани машини (1.5 млрд. лева) до края на годината, но има реална опасност това да не се случи и проектът да остане за след изборите.

Според източници от военното министерство е реалистично да се очаква сключването на евентуален договори през януари-февруари, но няма гаранции за това предвид сложността на проекта и многото интереси около него.

Засега МО избира реално между две оферти - на Patria (Финландия) и на мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG. Дотук се стигна, след като България поиска четири оферти, но другите две - на ARTEC GmbH (Германия) и NEXTER Group (Франция), се оказа, че не отговарят на условията.

Със сериозно закъснение интерес към участие в проекта обяви американската компания The Armored Group (TAG), но военното министерство засега не е склонно да я допусне, тъй като процедурата вече е в напреднала фаза и евентуалните промени биха изисквали дори санкция на парламента.

Американците обаче продължават да настояват и са предложили да представят различните си машини в България.

The Armored Group (TAG) предложи на правителството да бъде създадено съвместно предприятие, което да произвежда и сглобява у нас десет модела машини, които след това да бъдат реализирани на европейския пазар.

Проектът се движи много бавно заради сложността и интересите му и бе допълнително забавен заради епидемията.

Ако проектът се забави още, не е изключено при следващо управление да бъде рестартиран. Така в процедурата ще могат да се включат още фирми.

Подобно решение обаче ще изисква санкция от парламента.

Това се случи при проекта за нови изтребители, който бе променен от депутатите, тъй като цената на новите изтребители бе по-висока и трябваше да се плати накуп.

МО иска да закупи 150 машини – 90 бойни и 60 спомагателни, за 1.46 млрд. лева с ДДС, като проектът закъсня сериозно заради дългите разправии около техническите изисквания.

mediapool.bg