Кламер БГ - Новини: Гражданите от Великобритания и ЕС ще запазят правата си след Брекзит

Гражданите от Великобритания и ЕС ще запазят правата си след Брекзит

Европа

|
Четв, 15 Ноем 2018г. 12:01ч.
Гражданите от Великобритания и ЕС ще запазят правата си след Брекзит

Британските граждани, живеещи на територията на ЕС, както и европейците във Великобритания, ще запазят правата си и след Брекзит. Това обяви в сряда вечерта главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

Малко преди това британският премиер Тереза Мей съобщи, че правителството ѝ е взело решение да подкрепи проекта за споразумение за излизане от Евросъюза.

"Гражданите на ЕС, които живеят до напускането във Великобритания и британците, които са се заселили на континента, запазват, докато са живи, правата си, включително за работа, учене, социални придобивки и възможността да канят семействата си да живеят заедно", декларира Барние, цитиран от БТА.

По думите му, въпреки че предлаганата дата за Брекзит е 29 март догодина, в продължение на поне 21 месеца след това няма да се промени нищо по отношение на търговията, митата и правата на гражданите. Целта е да се даде възможност на администрациите и хората да се адаптират към новата ситуация.

За бъдещите отношения ще бъде изготвено допълнение към споразумението, което предвижда Великобритания и ЕС занапред да не си налагат взаимно мита и квоти. Планира се и запазване на тясното сътрудничество на службите за сигурност.

Барние подчерта, че Великобритания е приела да плати на бюджета на ЕС дължимите суми. По отношение на документа, той обяви, че в него има три протокола, засягащи бъдещето на Гибралтар, Кипър, както и Ирландия и Северна Ирландия. Най-трудно е било намирането на решение за последните две страни, но се е стигнало до компромис, като ЕС и Великобритания са се разбрали Северна Ирландия да остане в митническата зона на ЕС и след Брекзит.

Преди изявлението на Барние британското правителство заседава в продължение на 5 часа, след което премиерът Тереза Мей заяви, че "колективното решение на кабинета е, че правителството трябва да одобри проектоспоразумението". По думите ѝ "това е решителна стъпка, която ще ми позволи да постигнем напредък и да финализираме споразумението".

Преди споразумението да придобие правна стойност, то трябва да бъде подкрепено от британските депутати, а след това и от всяка държава членка на ЕС. Ако това се случи, Брекзит ще стане факт на 29 март 2019 г.

"Твърдо вярвам, че проектът за споразумение за оттегляне е най-доброто, което може да бъде договорено, и кабинетът трябваше да реши дали да продължи преговорите", заяви още Тереза Мей.

Според нея предложеният документ защитава интересите на Великобритания и гарантира стабилността на икономиката и запазването на работни места. Мей допълни, че текстовете гарантират на страната, че ще запази контрола върху своите пари, закони и граници. Тя обаче не скри, че за Великобритания предстоят тежки дни.

mediapool.bg