Кламер БГ - Новини: Британските депутати гласуваха закона, който нарушава споразумението с ЕС

Британските депутати гласуваха закона, който нарушава споразумението с ЕС

Европа

|
Вт, 15 Септ 2020г. 12:44ч.
Британските депутати гласуваха закона, който нарушава споразумението с ЕС

Законопроектът за вътрешния пазар бе одобрен на второ четене от британските депутати, предаде Ройтерс.

Правителството спечели гласуването в парламента, като законопроектът бе подкрепен от 340 депутати. Срещу него гласуваха 263 депутати. Законопроектът преминава във фаза на обсъждане в парламентарните комисии.

Британското правителство признава, че с приемането на законопроекта могат да бъдат нарушени част от задълженията, поети при сключването на сделката с Брюксел за излизане от Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

Опитът на британската опозиционна Лейбъристка партия да блокира законопроекта за вътрешния пазар претърпя неуспех, предаде Ройтерс. Депутатите, отхвърлили предложението на лейбъристите, бяха 349. Подкрепилите предложението на лейбъристите са 213.

Законопроектът трябва да регламентира търговските отношения между съставните части на Обединеното кралство от момента на завършване на преходния период след Брекзит на 31 декември 2020 г. Той ще послужи и за застраховка в случай на провал на търговските преговори с ЕС и на опити на Брюксел да тълкува крайно условията на сделката за Брекзит.

Най-големи разногласия произтичат от протокола към споразумението за Брекзит, касаещ Северна Ирландия, който, по думите на премиера Борис Джонсън в настоящия му вид ще позволи на ЕС да въвежда каквито си иска мита на стоките, придвижващи се вътре в кралството, от Великобритания в Северна Ирландия.

Великобритания иска търговските преговори с Европейския съюз да успеят и не се оттегля от преговорния процес, заяви по време на обсъждането на законопроекта министърът на британския кабинет Майкъл Гоув, предаде Ройтерс.

mediapool.bg