Кламер БГ - Новини: Британски доклад: Лондон силно е подценил руската заплаха

Британски доклад: Лондон силно е подценил руската заплаха

Свят

|
Вт, 21 Юли 2020г. 20:23ч.
Британски доклад: Лондон силно е подценил руската заплаха

Британското правителство силно е подценило руската заплаха за намеса във вътрешните работи на страната и гласуването в референдума за Брекзит, както и в резултата от допитването за независимостта на Шотландия. Това сочи публикуван във вторник доклад на комисията по разузнаване и сигурност към Камарата на общините.

Той критикува правителството за бавната му реакция да констатира съществуването на заплаха от руска намеса в британската политика. Според авторите кабинетът е трябвало да осъзнае тази заплаха след кибератаката срещу сървърите на Националния комитет на Демократическата партия в САЩ през 2014 г. В него се препоръчван незабавни действия за предотвратяване на тези възможности.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова нарече доклада "русофобия във фалшива опаковка". "Сензацията не се случи", каза тя, цитирана от ТАСС.

От "Даунинг Стрийт" 10 пък заявиха, че няма доказателства за успешна руска намеса в референдума за Брекзит през 2016 г.

"Не виждаме доказателство за успешна намеса в референдума за ЕС", казаха от кабинета в изявление. Правителството заяви още, че "не е необходима ретроспективна оценка на референдума за ЕС".

Дългоочакваният доклад на британския парламент за евентуална руска намеса в политиката на страната установява, че е "трудно, ако не и невъзможно, да бъдат доказани" твърденията, че Русия е оказала влияние върху референдума за Брекзит през 2016 г., предаде Асошиейтед прес.

Същевременно в доклада на комисията по разузнаване и сигурност към Камарата на общините се констатира "бавната реакция на правителството да разпознае съществуването на такава заплаха". Авторите определят като "изумителен" факта, че никой не се е опитал да предпази референдума от руска намеса.

В доклада се констатира, че не е била правена оценка на руското влияние в Обединеното кралство.

"Изглежда, че Русия смята Великобритания за една от своите главни разузнавателни цели веднага след САЩ и НАТО, пише в доклада, цитиран от ББС.

Като основни заплахи от страна на Русия за Великобритания се посочват кибератаките, дезинформация и влиянието в обществено-политическия живот на държавата.

Членът на комитета Стюарт Хоуси отбеляза, че никой от правителството не е знаел дали Русия е можела да се намесва в референдума за Брекзит, защото "никой не е искал да знае това". "Не е имало никаква оценка на руското вмешателство в това допитване, а трябвало да се направи такава", допълва той.

Авторите на доклада също така обвиняват "сменящите се едно след друго правителства",

че с отворени обятия са посрещали в страната руски олигарси.

Анализът, който се чака от девет месеца, бе публикуван в последния работен ден на британския парламент, който от 22 юли излиза в лятна ваканция.

mediapool.bg