Кламер БГ - Новини: Бразилските фермери гледат спокойно на пожарите в Амазония

Бразилските фермери гледат спокойно на пожарите в Амазония

Свят

|
Вт, 03 Септ 2019г. 16:19ч.
Бразилските фермери гледат спокойно на пожарите в Амазония

Еваристо Алвес де Соуза, дребен земеделски стопанин в северния бразилски щат Рондония, е запалил нивата си, за да я освободи от плевели и растителни отпадъци. Когато обаче вятърът се обърнал, огънят излязъл извън контрол и той бил принуден да се обади в полицията.

"Чистя земята с огън, за да живея", каза Алвес. Той няма пари за скъпа земеделска техника и както казва, огънят е най-лесният и евтин начин да разчисти земята и да я подготви за сеитба.

Докато пожарникарите гасят пламъците на нивата му, която се намира в околностите на столицата на Рондония Порто Вельо, Алвес слуша инструктаж по безопасност от Жоелма Ферейра Безера, инспектор от ековластите.

Стискайки зъби, той слуша как тя му обяснява да внимава. На Алвес е наложена глоба, но го пускат да си ходи.

Понастоящем Бразилия става свидетел на едни от най-многобройните пожари на територията си от години. От януари са регистрирани над 87 000 пожара - със 76 процента повече в сравнение със същия период на миналата година.

Много от тях са запалени от фермери в райони, които вече са били обезлесени, за да се освободят нови площи за пасища за добитъка и нови обработваеми земи за отглеждане на соя.

"Това е обичайната практика в региона", отбеляза Тиаго Кастро де Оливейра, координатор на Земеделската камара в Порто Вельо.

Но критици обвиняват президента Жаир Болсонаро, че създава политически климат, поощряващ фермерите безнаказано да използват подсечно-огнево земеделие.

"Правителството иска да е така", каза Жилсон да Коста Силва от Университета на Порто Вельо. Той обяснява, че "земеделската мафия" се възползва от политическата конюнктура, за да разшири границите на земеделското производство за сметка на дъждовните гори.

Болсонаро дойде на власт с подкрепата на така наречения надпартиен блок в парламента БББ ("boi, bala e Biblia" - "говеждо, куршуми и Библия"), обединяващ фермери, хардлайнери по въпросите на сигурността и евангелисти. Бразилските собственици на едър рогат добитък и соевите барони гледат на бившия военен като на свой естествен съюзник, който сега си затваря очите за случващото се в региона на Амазония.

Откакто беше избран през октомври миналата година, Болсонаро назначи бившия главен юрисконсулт на агробизнес група за министър на земеделието, ограничи правомощията на службите по околната среда и се усъмни в нуждата от защита на районите с общности от коренното население.

В деня когато нивата му горяла, Клеосон Рамос Лима не си бил вкъщи. Зидар, който работел в дома му, му се обадил да му каже, че наблизо е избухнал пожар.

"Когато след час стигнах там, вече беше твърде късно", каза Рамос. Насажденията му с маниока, бананова мичелия (известна още като "бананов храст") и палмови дръвчета вече били погълнати от пламъците.

Рамос седи на терасата на дома си в Комунидаде Тера Санта недалеч от Порто Вельо и се взира в опустошенията.

"Така вървят нещата тук", каза той. "Хората разчистват навсякъде около имота си, премахват плевелите и храсталака и после палят всичко това. Такава е културата тук, в Рондония", добави Рамос.

Но не само дребните земеделски стопани предизвикват пожари в Амазония. Към огромния и слабо населен регион от дълго време интерес проявяват едри земевладелци, минни и дърводобивни компании, златотърсачи, енергийни компании и агро-промишлени конгломерати.

"Тук не става дума за никаква култура", каза Коста Силва. "Това е организирана престъпност", добави той.

В Бразилия винаги е имало пожари през сухия сезон, който продължава няколко месеца, до септември. Имало е години с дори по-голямо разпространение на огъня от сегашното и затова сега много бразилци не могат да разберат световното възмущение от пожарите в района на Амазонка.

Един от тях е Луиз Карлос Естравиз Родригез, преподавател по управление на горите в Университета на Сао Пауло, който заяви, че международната реакция на пожарите е била несъразмерна.

"Не трябва да забравяме, че сега е сухият сезон, когато пожарите много лесно могат да се разпространят, а пожарите, на които бяхме свидетели, са по границата, в райони, които наскоро са били разчистени за земеделие", каза той.

Дебатите за пожарите в дъждовните гори са силно емоционални, отбеляза Илдо Луис Зауер, преподавател и бивш директор на Института за енергетика и околна среда към Университета на Сао Пауло.

"Амазония се превърна в бойно поле на няколко групировки с разминаващи се възгледи за геополитиката, обществото и науката", каза той. "Свидетели сме на голяма битка между хора, които искаха да разчистят всичко, без да си дават никаква сметка за последствията, и други, които искат да пречат на всичко, включително на екологично отговорни дейности", добави Зауер.

Клеосон Рамос Лима, фермерът, който отглежда маниока, заяви, че догодина няма да сади, защото го е страх, че огънят отново може да унищожи реколтата му. Новият му план е да изкарва пари от слънчева енергия.

"Вършим каквото е нужно от наша страна и се опитваме да се пазим", каза той. "Но една искра да прехвръкне и всичко свършва", заяви Рамос.

По БТА

mediapool.bg